Typowy polski dylemat - Combi do 10tys

02 Maj 2018, 16:04

Hej, to mój pierwszy post na tym forum - Do założenia konta namówił mnie znajomy któremu również pomogliście podjąć wybór dot. kupna pojazdu.

Przejdę do rzeczy - Obecny mój pojazd, wyzionął ducha, trzeba go oddać na park sztywnych aut lub sprzedać na części co za tym idzie pojawia sie dylemat co kupić, na co warto zwrócić uwagę do kwoty 10 no dobra, maksymalnie 11tys zł jeśli bedzie naprawde warte uwagi.

Wymagania - Rocznik min 2003
Rodzaj: Wymagane kombi
Rodzaj silnika: Diesel? ew B+G
Pojemność: Minimum 1.8 żeby przynajmniej miał te 110-120koni żeby nie było strach wyprzedzać.
Wyposażenie: Elektryczne szyby, klimatyzacja, centralny zamek. hak ( fajnie by było ale nie jest to warunek konieczny) - To jest absolutne minimum które pojazd musi mieć.
Przeznaczenie: Głównie dojazdy do pracy codzienne ok 15-20km w jedną stronę, plus jakieś tam zakupy itp - Głównie jazda po mieście, 2x w roku wyjazd za granicę

Co byście polecali? Do tej pory moją uwagę przyciągają marki: BMW wszelkiego rodzaju kombi, Ford, Opel, VW.

Woj. Łódzkie +/- 100-150km

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Motoxd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2018, 18:26

W cenie 10 tyś zł, czy max 11 nie kupisz ani mondeo 3, ani vectry C ani citroena C5 z lat 2005 i wyżej, mowa oczywiście o dobrych egzemplarzach. Zadbane egzemplarze tych modeli w tej kwocie to 2003-2004 rok max. Tak samo jak ciężko o dobra e39 z 2003 roku za mniej niż 15 tys. Jeśli chodzi o mondeo to czemu tylko 2 niepełne zdjęcia z zewnątrz a reszta z srodka? Vectra bita ostro.

Łatwiej będzie Ci znaleźć jakąś niezajechana benzynę niż diesla.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T

03 Maj 2018, 12:12

W takim razie co szukać?

Dużo fajnych przewija się C5, Monedo, Vectr - Wszystko w roczniku 2003-2004

[link do oferty na Olx wygasł]

Strasznie podobają mi się Fiaty Cromy - Ale niestety nie mój budżet
Motoxd
Nowicjusz

03 Maj 2018, 13:01

Nie wklejaj ogłoszeń z komisów i najtańszych ofert z danego rocznika. Szukaj aut od prywatnych właścicieli.

Vectra C - 2.2 to kiepski silnik, szukaj 1.8 z początku produkcji, ale minimum na bezwypadkową Vectrą to około 12 tysięcy
Mondeo Mk3 - szukaj benzyny 2.0, odpuść diesla:
http://www.motodiesel.pl/silniki/5175-s ... 01-07.html
C5 - ok, ale do 2004 roku max w tym budżecie, benzyna i diesel 2.0 są ok
Megane II - jeśli znajdziesz coś od prywatnego właściciela z wiarygodną historią napraw to ok, benzyna 1.6 i 2.0 jest ok
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Maj 2018, 13:19

Ossy napisał(a):y 2.0

Megane z mojej okolicy ciężko o osobę prywatną, większość to komisy - A jeśli już os. prywatna to sprowadzone z zagranicy:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Więcej jest jednostek DIesel 1.5dcI
Vectry z 1.8 są - Ale same z komisu.
Mondeo 2.0 benzyna - To samo, same oferty z komisu, jedyna oferta Mondeo to 1.8 b+g. Natomiast diesli 2.0 jest na rynku jakieś 10x więcej.
C5 - Również tylko kilka sztuk na moje woj. Jedyna sensowna oferta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ew coś z gammy BW:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( ten komis prowadzi kuzyn - więc trupa raczej nie wciśnie)
Motoxd
Nowicjusz

03 Maj 2018, 14:36

Motoxd napisał(a):A jeśli już os. prywatna to sprowadzone z zagranicy:

A jaka prywatna osoba sprowadza auto, opłaca i sprzedaje?

Megane 2 to ogólnie średnio udany model, można ryzykować jeśli znajdziesz coś z pewną historią ale na pewno nie 1.5dci.

C5 nie wygląda źle.

E39, "Cena adekwatna do stanu." czyli szrot bo zadbane 3.0D z tego rocznika to kwestia 15k.

Nie warto kupować e46 z silnikiem mniejszym niż 2.0.
316i wcale nie jedzie, mało nie pali a koszty utrzymania jak w aucie z "normalnym" silnikiem

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Zadzwoń i dopytaj, na kartce widać, że 1.8
[link do oferty na Olx wygasł] nudne ale trwałe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] handlarz ale chyba warto obejrzeć, przebieg w miarę realny (żeby zarejestrować trzeba mieć papiery na instalację albo wymienić kilka rzeczy)
[link do oferty na Olx wygasł] zadzwoń dopytaj co pod maską bo z zewnątrz nie jest źle
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
    Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...
    Wymóg opon zimowych w Europie
    Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest wymóg jazdy na oponach sezonowych, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, Słowenia, ...

03 Maj 2018, 15:22

Cóż - Zainteresuje się tym E46, V40, V70 - Najbardziej wpadł mi w oko ten V40 odległość 165km w jedną stronę więc też trochę ryzyko, trzeba będzie się jakoś umówić po tej całej majówce, żeby nie kupować kota w worku tylko pojechać na jakąś stacje kontroli pojazdów i posprawdzać co i jak, w jakim stanie.

Jeszcze taka omega bardzo mi wpadła w oko: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Motoxd
Nowicjusz