Pytanie nt pomocy w znalezieniu i sprawdzeniu samochodu.

03 Maj 2018, 18:02

Cześć
Wiem że prawdopodobnie to zły dział na taki temat lecz nie wiedziałem gdzie indziej zamieścić.

Otóż sam za bardzo nie znam się na samochodach a przymierzając się do kupna samochodu chciałbym wiadomo jak KAŻDY wybrać coś najlepszego.

Moje pytanie czy są firmy zajmujące się poszukiwaniem odpowiedniego egzemplarza danego modelu oraz sprawdzeniem go na moje zlecenie?
Wiem że są firmy które sprawdzają egzemplarz który wskaże ale czy jest opcja aby firma sama znalazła najlepszy egzemplarz oczywiście według tego co chciałbym mieć?
Jeśli tak to ile kosztuje orientacyjnie taka usługa?
ZetKet
Nowicjusz

Auto: xyz

03 Maj 2018, 18:14

Są osoby, które mogą sprowadzić Tobie auto na zamówienie.
Są osoby, które możesz "wynająć" i sprawdzą Tobie auto od A do Z, ok. 200zł to kosztuje.

Z tym, że w przypadku osoby, która ma Tobie to auto sprowadzić i sprawdzić zalecałbym szczególną ostrożność, bo w tym przypadku najważniejsza jest renoma takiej osoby / firmy. Niestety zdarzały się przypadki oszustw, bo tutaj jednak połączone jest sprawdzenie auta z jego sprowadzeniem, a jak ktoś chce Cię oszukać to nie będzie sam sobie strzelał w kolano poprzez ukazywanie wad auta, które dla Ciebie sprowadził (a jak kupi coś gorszego - tańszego, to więcej zarobi).

Wysłałem Tobie pw.
tomekdk

03 Maj 2018, 18:37

Tzn to niekoniecznie musi być sprowadzony samochód, równie dobrze może być i z kraju.

Chodzi mi o firme, której opiszę co bym chciał a oni zajmą się wyszukaniem takiego egzemplarza i sprawdzeniem go.
To że są firmy, które sprawdzą samochód, który im zlece to wiem ale w ten sposób to moge fortune wydać, ogłoszeń jest multum przecież.
ZetKet
Nowicjusz

03 Maj 2018, 19:26

Gdybyś miał budżet kilkadziesiąt tysięcy złotych to może by się ktoś znalazł, ale przy 17000zł i szukaniu Audi A4 1.8T nikt się tego zadania tutaj w kraju nie podejmie, bo te auta są przeważnie bardzo wyeksploatowane i praktycznie 100% z nich było kiedyś do Polski sprowadzone, także ryzyko dla takiej osoby jest ogromne.
Poza tym bardzo poszukiwany na rynku model, także dobre egzemplarze bardzo się cenią.
tomekdk

03 Maj 2018, 19:53

ZetKet napisał(a):której opiszę co bym chciał a oni zajmą się wyszukaniem takiego egzemplarza i sprawdzeniem go

Pytanie dlaczego chcesz marnować hajs? Problem w tym, że takie firmy owszem znajdą i sprawdzą, ale co z tego? Myślisz że ktokolwiek da Ci jakąkolwiek gwarancję, że auto jest sprawne i się nie zepsuje? Nie. Wydasz tylko masę gotówki (bo wątpię że na 1 aucie się skończy, to są firmy i muszą zarabiać, nie będą perełek szukać). W końcu znajdą Ci auto, sprawdzą, powiedzą że jest ok, Ty kupisz a za miesiąc poleci skrzynia i wydasz 1500 zł. I co wtedy? Nic. Ale gdybyś sam znalazł auto to te 1500 zł byś może miał, albo chociaż połowę tego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Maj 2018, 20:26

tomekdk napisał(a):Chodzi mi o firme, której opiszę co bym chciał a oni zajmą się wyszukaniem takiego egzemplarza i sprawdzeniem go.

Opisz tu na forum, jakie wymagania, jaki budżet. Koledzy coś wyszukają i wtedy możesz zlecić sprawdzenie firmie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 super production
    To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...
    Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...

03 Maj 2018, 20:32

galakty napisał(a):
ZetKet napisał(a):której opiszę co bym chciał a oni zajmą się wyszukaniem takiego egzemplarza i sprawdzeniem go

Pytanie dlaczego chcesz marnować hajs? Problem w tym, że takie firmy owszem znajdą i sprawdzą, ale co z tego? Myślisz że ktokolwiek da Ci jakąkolwiek gwarancję, że auto jest sprawne i się nie zepsuje? Nie. Wydasz tylko masę gotówki (bo wątpię że na 1 aucie się skończy, to są firmy i muszą zarabiać, nie będą perełek szukać). W końcu znajdą Ci auto, sprawdzą, powiedzą że jest ok, Ty kupisz a za miesiąc poleci skrzynia i wydasz 1500 zł. I co wtedy? Nic. Ale gdybyś sam znalazł auto to te 1500 zł byś może miał, albo chociaż połowę tego.

Nieoczekuje gwarancji, tylko sprawdzonego samochodu. Bez jaj chyba ktos kto zna sie na rzeczy potrafi stwierdzić przy oględzinach czy coś wskazuje na to że bedzie do wymiany za chwile czy jest okej na dluzszy czas.
Właśnie sęk w tym że nie chcę płacić kilka razy od kazdej sztuki tylko raz za znalezienie jednej, w zależności jakie to będą koszta.
Sam moge znaleźć to nie ma problemu z tym że sam nie mam takiej wiedzy żeby przy oględzinach stwierdzić że można brać. Tak samo samemu moge znaleźć jakieś i zlecać pokolei sprawdzanie ale to będzie tak jak mówisz kilka tysiecy sie uzbiera więc bez sensu.

tomekdk napisał(a):Gdybyś miał budżet kilkadziesiąt tysięcy złotych to może by się ktoś znalazł, ale przy 17000zł i szukaniu Audi A4 1.8T nikt się tego zadania tutaj w kraju nie podejmie, bo te auta są przeważnie bardzo wyeksploatowane i praktycznie 100% z nich było kiedyś do Polski sprowadzone, także ryzyko dla takiej osoby jest ogromne.
Poza tym bardzo poszukiwany na rynku model, także dobre egzemplarze bardzo się cenią.

Mi to obojętne czy w kraju czy poza, dlatego mówie że nie jest to konieczne że z zagranicy.

yeti65 napisał(a):
tomekdk napisał(a):Chodzi mi o firme, której opiszę co bym chciał a oni zajmą się wyszukaniem takiego egzemplarza i sprawdzeniem go.

Opisz tu na forum, jakie wymagania, jaki budżet. Koledzy coś wyszukają i wtedy możesz zlecić sprawdzenie firmie.

To wyjdzie na jedno - kilka samochodów, kilka tys na sprawdzanie
Zresztą narazie nie szukam, tylko pytam
ZetKet
Nowicjusz

03 Maj 2018, 20:35

ZetKet napisał(a):Bez jaj chyba ktos kto zna sie na rzeczy potrafi stwierdzić przy oględzinach czy coś wskazuje na to że bedzie do wymiany za chwile czy jest okej na dluzszy czas.

Tak, w przypadku tarcz hamulcowych, klocków czy zawieszenia. To da się ustalić na dzień dzisiejszy. Ale nikt Ci nie zagwarantuje, że jutro nie wyleje się amortyzator albo padnie alternator.
galakty
Forumowicz VIP

03 Maj 2018, 20:40

galakty napisał(a):
ZetKet napisał(a):Bez jaj chyba ktos kto zna sie na rzeczy potrafi stwierdzić przy oględzinach czy coś wskazuje na to że bedzie do wymiany za chwile czy jest okej na dluzszy czas.

Tak, w przypadku tarcz hamulcowych, klocków czy zawieszenia. To da się ustalić na dzień dzisiejszy. Ale nikt Ci nie zagwarantuje, że jutro nie wyleje się amortyzator albo padnie alternator.

Czyli według Ciebie powinienem sam wybrać ogłoszenia i zlecać oględziny? Nie wiem ile od samochodu średnio to wychodzi? 200 ,300 ?
Za wiele samochodów w ten sposób nie sprawdze, chyba że po prostu sammemu sprawdzać ale to już najgorsza opcja bo wiecej jak pewne ze wbije sie na minę.
Jak powinienem ugryźć sprawę ?
ZetKet
Nowicjusz

03 Maj 2018, 20:45

ZetKet napisał(a):To wyjdzie na jedno - kilka samochodów, kilka tys na sprawdzanie

Niekoniecznie, mamy tu na forum niezłych specjalistów :mrgreen:
Zresztą jak już ktoś wyżej napisał, taka łączona usługa rodzi konflikt interesów. Jaki interes ma taka firma, żeby od razu znaleźć dobre auto :?:
Po co szukać szybko i tanio, jeśli można długo i drogo.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

03 Maj 2018, 20:47

Najlepiej wrzucać tu, koledzy ocenią, czy trup od razu, czy warto obejrzeć. Potem najlepiej mieć kogoś znajomego, czy mechanika, dać mu prezent albo jakąś kasę i niech pojedzie obejrzeć.

Taniej i pewniej niż wynajmować firmę. Gdyby się płaciło OD zadania, np. 500 zł i mają Ci znaleźć to w porządku. Ale płacisz od auta, czyli mogą szukać i szukać, a kasa jest. A czy Ty kupisz auto od nich czy nie to co za różnica?
galakty
Forumowicz VIP

03 Maj 2018, 20:57

yeti65 napisał(a):
ZetKet napisał(a):To wyjdzie na jedno - kilka samochodów, kilka tys na sprawdzanie

Niekoniecznie, mamy tu na forum niezłych specjalistów :mrgreen:
Zresztą jak już ktoś wyżej napisał, taka łączona usługa rodzi konflikt interesów. Jaki interes ma taka firma, żeby od razu znaleźć dobre auto :?:
Po co szukać szybko i tanio, jeśli można długo i drogo.

W sumie fakt faktem hajs sie musi zgadzać.

galakty napisał(a):Najlepiej wrzucać tu, koledzy ocenią, czy trup od razu, czy warto obejrzeć. Potem najlepiej mieć kogoś znajomego, czy mechanika, dać mu prezent albo jakąś kasę i niech pojedzie obejrzeć.

Taniej i pewniej niż wynajmować firmę. Gdyby się płaciło OD zadania, np. 500 zł i mają Ci znaleźć to w porządku. Ale płacisz od auta, czyli mogą szukać i szukać, a kasa jest. A czy Ty kupisz auto od nich czy nie to co za różnica?

Wrzucać moge, wszystko okej do momentu oględzin.. ponieważ za bardzo nie mam kogoś kto by sie znał na samochodach żeby pojechał ze mną.
ZetKet
Nowicjusz