REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Pompa paliwa pracuje cały czas bo zasila silnik paliwem, jak by nie pracowała silnik nie dostawałby paliwa i tym samym by nie pracował.Duda1990 napisał(a):Czy pompka pracuje cały czas po zapaleniu auta, czy tylko przy zapłonie ?
Kacper napisał(a):Jak przekręcasz zapłon to pompkę słychać przez chwilę ponieważ uzupełnia ciśnienie w układzie paliwowym po osiągnięciu właściwego ciśnienia przestaje pompować
Tutaj chętnie dowiedziałbym się jaki powód tego ?Kacper napisał(a):najczęściej słychać ją jak zapalasz auto po dłuższym postoju np. po nocy.
bonifacy napisał(a):Kacper napisał(a):
najczęściej słychać ją jak zapalasz auto po dłuższym postoju np. po nocy.
Tutaj chętnie dowiedziałbym się jaki powód tego ?
Na to nie zwróciłem uwagiKacper napisał(a):Zauważ, że jak przekręcisz kluczyk pompka pracuje dłużej. Następnie wyłączasz zapłon i włączasz go ponownie i pompka pracuje dużo krócej.
Kacper napisał(a):Bardziej mi chodziło o dłuższy czas postoju nie odpalanego silnika w samochodzie. Napisałem, że po nocy bo zazwyczaj wtedy samochód najdłużej stoi nie używany. Możemy się liczyć wtedy np,. z cofającym się paliwem i później słychać jak pompka dłużej chodzi.
Faktycznie jest tak jak piszesz w większości przypadków zasilanie pompy odbywa się przez przekaźnik w taki sposób żeby po włączeniu zapłonu pompa pracowała zaledwie kilka sekund pod warunkiem, że w tym czasie nie nastąpi uruchomienie silnika.bonifacy napisał(a):Można to wytłumaczyć programem ECU silnika. Sterownik silnika steruje przekażnikiem pompy , zazwyczaj ...
Dokładnie, miałem na myśli taka pompę w której zawór zwrotny może już przepuszczać.bonifacy napisał(a):Cofanie paliwa ? Jest to możliwe ale przy nie sprawnym układzie.
Jest jeszcze zawór przelewowy w samej pompie który zapobiega nadmiernemu wzrostowi ciśnienia. Pompa jest zanurzona w paliwie które dodatkowo ją chłodzi.bonifacy napisał(a):W pompie paliwa masz zawór zwrotny. Pompa jest cały czas zanurzona mimo minimalnej ilości paliwa w zbiorniku. Wynika to z konstrukcji zespołu zasilającego - nieduży zbiornik w którym się macza pompa.
Pewnie nic nie skuma bo amatorKacper napisał(a):Czyli sprawę pracy pompki paliwa mamy załatwioną i wyjaśnionąCiekawe co na to autor tematu?
Czyli po jednymbonifacy napisał(a):Pewnie nic nie skuma bo amator My idziemy na browara