Pompa wspomagania

16 Lut 2012, 21:31

Potrzebuję pomocy, mam dwa pytania :
1. Jak wymienić łożysko w pompie wspomagania układu kierowniczego.
2.jak zdjąć koło pasowe pompy wspomagania
Opel Astra jedynka .
latajacy
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Lut 2012, 16:37

Z reguły przy demontażu kół pasowych potrzebne są dwa klucze,jeden do środka(np imbus,lub gwiazdkowy)) a drugi wygięty oczkowy.Jeśli chodzi o wymiany łożysk wszelakiej maści,potrzebny jest ściągacz,chyba ,że istnieje możliwość przecięcia go,trzeba to jednak robić delikatnie,z wyczuciem ,by nie dotknąć materiału na który łożysko jest nabite.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Mar 2012, 19:04

Przerabiałem ten motyw. Możesz próbować. Koło pasowe jest wciśnięte na oś. Mi nie udało się za cholerę tego ruszyć. Wystąpiło jeszcze kilka innych problemów. Ogólnie zwykłym młotkiem tego w domu niestety nie zrobisz. Ja musiałem kupić pompę po regeneracji. I w sumie dobrze zrobiłem. Przykręciłem i po problemie. Moim zdaniem nie warto bawić się w naprawy pomp montowanych w Astrach. Namęczysz się a potem i tak wyrzucisz na śmieci.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

16 Mar 2012, 08:11

Ja miałem koło pasowe pompy wody na wcisk np.przy Mercedesie W115,w takich wypakach należy schłodzić (zmrozić)materiał ,na który koło jest nabite,albo podgrzać same koło.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wideorejestrator – 5 powodów, dla których musisz go mieć
    Bezpieczeństwo na drodze to podstawa. Czasem jednak wystarczy chwila nieuwagi innego uczestnika ruchu, aby doszło do stłuczki. W takich sytuacjach może się zdarzyć, że trudno będzie dowieść, kto tak naprawdę okazał się sprawcą ...
    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...