Witam
Być może to porównanie pomoże oszczędzić komuś czas.
Właśnie ubezpieczyłem samochód Nissan Primera 1.8 1999r, samochód we współwłasności ze względu na zwyżki za mój wiek poniżej 25 lat, we wszystkich towarzystwach podawałem te same kryteria potrzebne do obliczenia składki, wszystkie podane przeze mnie wartości dotyczą pełnych kompletnych pakietów ubezpieczeniowych (OC, AC, NW, Assistance). Wartość samochodu w każdym przypadku obliczało towarzystwo i wahała się od 11 do 16 tyś. Szkoda, że nie poprosiłem, aby mi znaleźli takie auto jak moje za 11tyś zł, chętnie bym kupił. Wartość ubezpieczenia NW pasażerów w każdej firmie wynosiła 10 tyś na głowę. Różnice polegały na tzw. wkładzie własnym w przypadku kradzieży i wypadku, wartości te wahały się od 500zł (CU Direct) do 1500zł (Warta)
Spędziłem dużo czasu na rozmowach telefonicznych z agentami ubezpieczeniowymi różnych firm, oto porównanie
1.
Liberty Direct - 3640zł
2. Link 4 - 2378zł
3. Warta - dwie propozycje 2900 i 1960zł
4. Hestia Ergo - 1990zł
5. Commercial Union Direct - 1539zł
Wybór jak dla mnie był prosty, zdecydowałem się na propozycję nr 5. Mimo, że Warta nie była najdroższa to w moim przekonaniu wypadła najgorzej, ze względu na dwie propozycje cenowe i sumę wkładu własnego. Kiedy zadzwoniłem do Warty pierwszy raz wyliczyli mi składkę na prawie 3tyś i podziękowałem serdecznie, za 2 godziny dostałem telefon, że jest właśnie promocja i to samo ubezpieczenie może kosztować około 2 tyś, czyż to nie jest jawne oszustwo?