Porównanie ofert kompletnego pakietu ubezpieczeniowego

13 Sie 2008, 13:08

Witam

Być może to porównanie pomoże oszczędzić komuś czas.

Właśnie ubezpieczyłem samochód Nissan Primera 1.8 1999r, samochód we współwłasności ze względu na zwyżki za mój wiek poniżej 25 lat, we wszystkich towarzystwach podawałem te same kryteria potrzebne do obliczenia składki, wszystkie podane przeze mnie wartości dotyczą pełnych kompletnych pakietów ubezpieczeniowych (OC, AC, NW, Assistance). Wartość samochodu w każdym przypadku obliczało towarzystwo i wahała się od 11 do 16 tyś. Szkoda, że nie poprosiłem, aby mi znaleźli takie auto jak moje za 11tyś zł, chętnie bym kupił. Wartość ubezpieczenia NW pasażerów w każdej firmie wynosiła 10 tyś na głowę. Różnice polegały na tzw. wkładzie własnym w przypadku kradzieży i wypadku, wartości te wahały się od 500zł (CU Direct) do 1500zł (Warta)

Spędziłem dużo czasu na rozmowach telefonicznych z agentami ubezpieczeniowymi różnych firm, oto porównanie

1. Liberty Direct - 3640zł
2. Link 4 - 2378zł
3. Warta - dwie propozycje 2900 i 1960zł
4. Hestia Ergo - 1990zł
5. Commercial Union Direct - 1539zł

Wybór jak dla mnie był prosty, zdecydowałem się na propozycję nr 5. Mimo, że Warta nie była najdroższa to w moim przekonaniu wypadła najgorzej, ze względu na dwie propozycje cenowe i sumę wkładu własnego. Kiedy zadzwoniłem do Warty pierwszy raz wyliczyli mi składkę na prawie 3tyś i podziękowałem serdecznie, za 2 godziny dostałem telefon, że jest właśnie promocja i to samo ubezpieczenie może kosztować około 2 tyś, czyż to nie jest jawne oszustwo?
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

13 Sie 2008, 13:50

a dzwoniłeś do pzu?? mi przy współwłasności z ojcem ubezpieczenie wyszło na silnik 1.9 jtd 900zł (niecałe)
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

13 Sie 2008, 15:13

Luke16 nie dzwoniłem do PZU, kiedyś się u nich ubezpieczałem i mam przykre doświadczenia. Tobie wyszło 900zł ale samo OC czy komplet z AC i Assistance? Wszystko zależy jakie Twój ojciec ma zniżki. Nie ma co porównywać dwóch różnych ubezpieczeń o różnych zniżkach. Mój współwłaściciel ma 60% na OC a na AC tylko 10%
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

13 Sie 2008, 15:28

chyba że właśnie rozchodzi się o AC nigdy tego nie brałem i mam ubezpieczone autko na OC i NW i mój ojciec ma 60% zniżek na OC
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Sie 2008, 13:50

a ma ktos jakieś doswiadczenia z link4? Mam znajomego który ma tam OC i NW, i nie narzeka na nich zbytnio ale on jakos specjalnie nie szukal innych ofert........nie mial tez zadnej stluczki więc za bardzo o tym co dzieje się po tez nie mogl powiedziec, a wy mieliscie jakieś doswiadczenia z nimi?
on_24
Początkujący

18 Sie 2008, 15:06

Nie polecam link 4, braciak mój miał przykre doświadczenia przy przedłużaniu polisy, podnieśli mu stawkę i byli niesłowni
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

18 Sie 2008, 19:51

Jeżeli ktoś decyduje się tylko na OC, to niech wybiera najtańsze i nie patrzy na ubezpieczyciela. Może być nawet jakiś mongolski, byle byłby tani.

OC nie jest bowiem dla nas, a dla osoby przez nas poszkodowanej, więc niech ona buja się ze złodziejskim ubezpieczycielem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sie 2008, 21:06

Skoro mu podnieśli stawkę to pewnie dlatego że miał stłuczkę. Poza tym nie ma przymusu przedłużania umowy. I co byli nie słowni? Obiecali mu zapach i nie dostał? Co za bzdury wypisujesz...
Autostrada do nieba
wydech
Nowicjusz

19 Sie 2008, 09:53

wydech napisał(a):Skoro mu podnieśli stawkę to pewnie dlatego że miał stłuczkę. Poza tym nie ma przymusu przedłużania umowy. I co byli nie słowni? Obiecali mu zapach i nie dostał? Co za bzdury wypisujesz...

Bzdury to Ty wypisujesz, skąd wniosek, że miał stłuczkę, jesteś jasnowidzem, czy czytasz w myślach? O przymusie przedłużania umowy, też nic nie pisałem, ale widocznie twoje zdolności parapsychologiczne podsunęły ci ten pomysł. Taki jesteś kozak, że w jednym poście wysunąłeś cztery błędne wnioski. Zanim coś jeszcze napiszesz to wyłącz sobie funkcję jasnowidzenia i wszystko wiedzenia.

Specjalnie dla ciebie wytłumaczę o co dokładnie chodziło, żebyś miał jasność i nie wyciągnął kolejnych pięciu błędnych wniosków. Braciakowi kończyła się umowa i miesiąc wcześniej zadzwonił do Link4, że znalazł ofertę w innym towarzystwie 300zł tańszą i nie chce przedłużać umowy. Konsultant obiecał, że niedługo oddzwoni z lepszą propozycją i żeby nie czynił żadnych kroków w tamtym towarzystwie. To "niedługo" trwało 3 tygodnie, konsultant zadzwonił dosłownie parę godzin przed możliwym terminem wypowiedzenia umowy z informacją, że kierownik zgodził się na stawkę jaką zaproponowała konkurencja. W praktyce okazało się, że w Link4 i tak jest drożej.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

19 Sie 2008, 15:50

Troch nie spójna ta Twoja opowieść. Piszesz że się zgodzili na cenę konkurencji to jakim cudem okazali się drożsi. A jeżeli Twój brat nie przedłużył z nimi umowy to o co się tak rzucasz?
Autostrada do nieba
wydech
Nowicjusz

20 Sie 2008, 19:29

Ja tam lubie Linka. Fajne mają reklamy i w sumie ja to mam u nich tanio i jestem zadowolony. A widzieliście tą najnowsz? Dorba opcja z tym żeby zostać przyjacielem agenta, heh:)
konjo
Nowicjusz

21 Sie 2008, 12:10

wydech napisał(a):Troch nie spójna ta Twoja opowieść. Piszesz że się zgodzili na cenę konkurencji to jakim cudem okazali się drożsi. A jeżeli Twój brat nie przedłużył z nimi umowy to o co się tak rzucasz?

Prosiłem Cię, żebyś wyłączył funkcję jasnowidzenia i wszystkowiedzenia, Ty jednak ciśniesz dalej, przeczytaj uważnie, do końca jeszcze raz co napisałem, zwłaszcza ostatnie zdanie i nie zaśmiecaj tematu swoimi kolejnymi wnioskami i przypuszczeniami.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

21 Sie 2008, 14:43

no ok, ale ja w dalszym ciagu nie wiem czy ten link4 to firma której warto zaufac czy nie? Ale tak a propo wypowiedzi skowrona: ja tez nie zrozumialem. Link4 zgodzil się na cene ubezieczenia taka sama jak konkurencja a okazal się drozszy?? to jak to mozliwe.......
on_24
Początkujący

22 Sie 2008, 09:43

on_24, jak w dalszym ciągu nie wiesz to załóż sobie nowy temat i spytaj się w nim "czy ten Link4 to firma której warto zaufac czy nie?", na pewno ktoś Ci odpowie.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

22 Sie 2008, 14:58

ale po to wlasnie jest chyba ten temat.......zeby uzyskac odpowiedz na to pytanie....prawda? Po co zasmiecac forum.....
on_24
Początkujący