Vat 24 i umowa kupna sprzedaży

24 Wrz 2010, 19:11

Witam,

kupiłem nie dawno temu samochód z włoskimi papierami. Umowę otrzymałem z Włochem. Udałem się do Urzędu Skarbowego gdzie usłyszałem że w umowie k/s nie jest wpisany właściciel jak w dowodzie rejestracyjnym. Teraz się zaczęło! Co robić? Urzędnik mi zaproponował napisać oświadczenie z szczegółami dotyczącej transakcji i dodać np. fakturę od lawety jako dowód że byłem na miejscu. Czy takie oświadczenie rozwieje wątpliwości urzędnika? A co z fakturą za lawetę?
xada
Nowicjusz

Miejscowość: pl

24 Wrz 2010, 20:22

xada napisał(a):dodać np. fakturę od lawety jako dowód że byłem na miejscu.

Jak dasz palec to mozesz pozegnac się z ręką.Rozumiesz... :!: :!:
xada napisał(a):A co z fakturą za lawetę?
A no wlaśnie..Czy masz mozliwośc dostac legalną f-rę od przewoznika ktory świadczy w tym temacie usługi,ma firmę i płaci podatki.. :?: :?: Czy pan urzędnik chce się "wykazać"i zlapać oszusta ktory nie placi podatkow... :!: :!: Z tego co widzę to masz niezły pasztet.Jak z tego wybrnąć to w chwili obecnej jeszcze nie wiem.Moze porozmawiam z czlowiekiem ktory się tym zajmuje zawodowo i coś mi podpowie w tym temaci.Nic pewnego nie obiecuję... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Wrz 2010, 20:43

Jak dasz palec to mozesz pozegnac się z ręką.Rozumiesz.

Rozumiem przez to, że jak dostarczę więcej to będą chcieli jeszcze więcej dokumentów.

Wygląda na to że będę miał fakturę na lawetę. Czy to wystarczy wg twojego znajomego?
xada
Nowicjusz

24 Wrz 2010, 20:50

xada napisał(a):Wygląda na to że będę miał fakturę na lawetę.

Ale to legalny przewoznik.Prowadzi działalność... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Wrz 2010, 21:02

tak jest legalnym przewoźnikiem.

A tak na marginesie, może ważne, to urzędnik doczepił się do umowy ponieważ w umowie jest wpisana osoba z Carta di circolazione punkt c.3.1 a nie firma z "Certyficato di propieta" punkt B która też widnieje na drugiej stronie Carta di circolazione.
xada
Nowicjusz

24 Wrz 2010, 21:31

xada napisał(a):tak jest legalnym przewoźnikiem.

To w takim razie wszystko ok.
Ja na Twoim miejscu twardo bym upieral sie ze kupiłem samochód od tej osoby ktora widnieje na umowie k-s.Z tego co napisałes widzę ze to jakiś niedouczony urzędniczyna.Jestem pewny ze w WK na to nikt nawet nie zwroci uwagi w przypadku samochodu sprowadzonego z zagranicy.W tym przypadku nie obowiązuje jak w Polsce ciagłośc właścicieli/to widocznie ma zakute w glowie/.Faktycznie jazeli ten koles wystawi Ci f-rę twardo obstawaj przy swoim/pisz mu pisma,wyjasnienia itp/Nie daj się zwieść jego pięknym słówkom bo oni tylko na to czekają a jak się dasz mu wyprowadzić w "maliny"to się z tego nie wygrzebiesz... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Wrz 2010, 21:56

dziękuję za optymistyczną odpowiedz, w końcu widzę możliwe wyjście z sprawy.

Czyli nadal mam pozostać przy tym że umowa została zawarta z osobą jak napisane w umowie a nie z właścicielem czyli tą firmą?
xada
Nowicjusz

24 Wrz 2010, 22:22

xada napisał(a):Czyli nadal mam pozostać przy tym że umowa została zawarta z osobą jak napisane w umowie a nie z właścicielem czyli tą firmą?

Musisz pozostać tak jak masz umowę k-s.W tym wypadku nie widzę innego wyjscia...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Wrz 2010, 16:45

mam jeszcze obawę jeśli nie otrzymam tej faktury za lawetę (dopiero jutro będę rozmawiał z o tej sprawie) co mam w takim razie zrobić? Pozostać przy tym że kupiłem tam auto z taką umową, ale niestety nie mogę innych dowodów przedstawić?
xada
Nowicjusz

25 Wrz 2010, 21:59

Ja mam trochę inne pytanie. Czy urząd komunikacji będzie żądał vat 25 podczas rejestracji pojazdu na przesiedlenie. W/g mnie jakoś sobie nie wyobrażam, aby iść do urzędu skarbowego i pisać jako sprzedającego, zarejestrowanego ostatniego właściciela, czyli siebie.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

25 Wrz 2010, 23:55

LUDZIE POmOcY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kurde zakupilem auto od Polaka tyle ze tu jest pies pogrzebany - kupil on auto od Niemca ktory z kolei kupil to auto od firmy- i tak - firmia z Niemcem umowy nie zawarla tak jak i ten Polak z Niemcem! chcac uniknac podatku zrobilismy tak iz to ja kupilem auto od Niemca a w zasadzie to od firmy od ktorej on to kupil jak bylo z umowa nie musze chyba mowic :wink: i tak Urzad celny przeszedl ale skarbowy juz nie i jestem w d... umowa zostala zakwestionowana zaswiadczania nie dostalem cO ROBI TAKIEJ SYTUAcJI cZ mOGE TERAZ NP SPRZEDAc TO AUTO JESTE ZALAmANY HEEEEEEEELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ksantos
Nowicjusz

Miejscowość: krakow