REKLAMA
Kierunkowskazy muszą świecić światłem pomarańczowym ale nie zawsze podoba nam się pomarańczowa poświata w lampie od takiej żarówki i co wtedy możemy zrobić? Wyjściem i rozwiązaniem tego są żarówki tzw. chrome lub silver. Zdarza się że są różnie nazywane przez producentów ale ta pierwsza nazwa jest najczęściej używana.
Postanowiłem porównać i pokazać Wam jak na żywo wyglądają takie żarówki dwóch wybranych marek i w tym przypadku postawiłem na Philips i Osram. Ta pierwsza oferuje żarówki PY21W (BAU15s) o nazwie Silver Vision, a druga Diadem Chrome.
Na początek porównanie żarówek w zapakowanych blistrach.
Po wyjęciu z opakowania w świetle domowym wyglądają tak jak poniżej na zdjęciu. Patrząc na żarówkę po lewej stronie to Osram Diadem Chrome, a po prawej Philips Silver Vision.
Teraz zdjęcie tylnej lampy w której oryginalnie jest żarówka o barwie pomarańczowej.
Pierwsza podmiana na żarówkę Osram Diadem Chrome i tu widać jak się przyjrzymy taka lekko niebieską a może raczej tęczową poświatę.
Druga podmiana na żarówkę Philipsa Silver Vision i mamy efekt w którym praktycznie nie widać żarówki i pomarańczowa poświata jest chyba mniejsza niż w Diadem.
Jeżeli chodzi o moc świecenia obu żarówek podczas pracy to nie zauważyłem różnicy i obie świeciły mocno co widać na poniższym zdjęciu (Osram z lewej i Philips z prawej). Ciężko było uchwycić moment mrugnięcia kierunkowskazu ale jak widać mniej więcej to się udało
Myślę, że takie zestawienie pomoże Wam wybrać żarówki które bardziej będą odpowiadały poświatą odbijanego światła w wyłączonej lampie kierunkowskazu.
Mnie osobiście podobają się bardziej lampy Clear View w których nie widać pomarańczowej poświaty od żarówki.