Kierunkowskazy muszą świecić światłem pomarańczowym ale nie zawsze podoba nam się pomarańczowa poświata w lampie od takiej żarówki i co wtedy możemy zrobić? Wyjściem i rozwiązaniem tego są żarówki tzw. chrome lub silver. Zdarza się że są różnie nazywane przez producentów ale ta pierwsza nazwa jest najczęściej używana.
Postanowiłem porównać i pokazać Wam jak na żywo wyglądają takie żarówki dwóch wybranych marek i w tym przypadku postawiłem na Philips i Osram. Ta pierwsza oferuje żarówki PY21W (BAU15s) o nazwie Silver Vision, a druga Diadem Chrome.
Na początek porównanie żarówek w zapakowanych blistrach. Po wyjęciu z opakowania w świetle domowym wyglądają tak jak poniżej na zdjęciu. Patrząc na żarówkę po lewej stronie to Osram Diadem Chrome, a po prawej Philips Silver Vision. Teraz zdjęcie tylnej lampy w której oryginalnie jest żarówka o barwie pomarańczowej. Pierwsza podmiana na żarówkę Osram Diadem Chrome i tu widać jak się przyjrzymy taka lekko niebieską a może raczej tęczową poświatę. Druga podmiana na żarówkę Philipsa Silver Vision i mamy efekt w którym praktycznie nie widać żarówki i pomarańczowa poświata jest chyba mniejsza niż w Diadem. Jeżeli chodzi o moc świecenia obu żarówek podczas pracy to nie zauważyłem różnicy i obie świeciły mocno co widać na poniższym zdjęciu (Osram z lewej i Philips z prawej). Ciężko było uchwycić moment mrugnięcia kierunkowskazu ale jak widać mniej więcej to się udało Myślę, że takie zestawienie pomoże Wam wybrać żarówki które bardziej będą odpowiadały poświatą odbijanego światła w wyłączonej lampie kierunkowskazu.
Mnie osobiście podobają się bardziej lampy Clear View w których nie widać pomarańczowej poświaty od żarówki.
Ja miałem ostatnio w przednich kierunkach Osram Diadem i bardzo mi się podobała poświata którą dawały wyłączone żarówki bo była taka lekko wpadająca w niebieskawy kolor. Porównanie z wcześniejszymi żółtymi to jak niebo a ziemia. Naprawdę duża różnica.
Swoją drogą warto powiedzieć że oznaczenie żarówek z literką Y bądź bez niej to różnica na umiejscowieniu bolców, gdzie P21W posiada wtyki symetrycznie rozmieszczone wokół trzonu, zaś model PY21W posiada charakterystycznie przesunięty jeden wtyk.
Jak przygotować się do zakupu używanego Volvo? Porady i wskazówki Zakup używanego Volvo, podobnie jak każdego innego samochodu, wymaga odpowiedniego przygotowania, aby uniknąć potencjalnych problemów. Jakie cechy wyróżniają używane samochody Volvo? Czy możliwe jest kupno auta ...
Motor Show 2019 - relacja z targów motoryzacyjnych w Poznaniu Największe Targi motoryzacyjne w Polsce "Motor Show" odbywają się w Poznaniu nieprzerwanie od kilkunastu lat i dzięki nim możemy śledzić nowości w świecie motoryzacji które w ciągu czterech dni targów są dla ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.