Porządna nawigacja

09 Maj 2010, 16:12

Szukam porządnej nawigacji, która będzie mnie prowadziła po Europie. Po wstępnych oględzinach zauważyłem, że wiele osób poleca TomTom. Na początku zainteresowałem się TomTom Start, chcę pojechać m. in. na Litwę, czy do Estonii, odwiedzę też Czechy i Węgry. Jednak w swych podróżach wybrałbym się też do Niemiec czy Francji. Trochę przerażają mnie koszty mapy, ceny są naprawdę imponujące. Poza tym wersja Start ma tylko 2GB pamięci i nie wiem czy zmieści się tam kilka map. Może macie coś do powiedzenia w tym temacie? Wiecie czy istnieją na to urządzenie jakieś alternatywne mapy? A może polecicie mi inną nawigację. Z góry dzięki.

P.S. Co powiecie o tym: [link do oferty na Allegro wygasł] ? Na zdjęciu jest wersja czarna (wygląda jak wersja Start), a na stronie TomTom One jest tylko w wersji srebrnej.
ksenofob
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

14 Maj 2010, 23:10

Jest bardzo dużo nawigacji na rynku , które można określić mianem dobrej, ja jednak uważam , że to nie wszytsko zależy od sprzętu, więcej zależy od mapy, ja np polecam bo sam używam nawigcje Vordon, dobry sprzęt a w niskiej cenie, kupilem 5 calówkę za 289 zł, jest fabryczna mapa, ale oprócz tego wgrałem sobie Auto Mapę i fajnie chodzi, pozdr
motofreak
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

15 Maj 2010, 14:08

Może coś Peyinga...ja zakupiłem firmy TomTom (z mapą) i jest ok. Oferta na rynku jest bardzi duża dlatrego ciężko coś konkretnego poradzić
Autoamigo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Ząbki

18 Maj 2010, 18:22

Zgadzam się z kolegą że sprzętu jest masa i właściwie większość tego sprzętu jest na podobnym poziomie, a właściwie wszystko zależy od mapy, ja też tym vordonie wgrałem sobie auto mapę i jestem bardzo zadowolony, bo wydaje mi się , że mapa to ponad 80 % sukcesu
motofreak
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

13 Maj 2011, 01:48

Ja polecam nawigację 4,3 cala stąd: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a trochę kilometrów z nią nabiłem. Uważam ze sam GPS jest czuły, wgrana standardowo mapa Polski i Europy (przy czym testowałem tylko Polski, nie jeździłem jeszcze z nią za granicę) jest co najmniej dobra. Nawet kiedy przegapimy jakiś skręt nawigacja nie każe nam natychmiast zawrócić, niestety moja poprzednia nawigacja miała ten problem, potrafiła to robić przez dobrze ponad kilometr, po czym wyznaczała nową trasę, co mieliła przez następny kilometr, tutaj szybciutko wyznacza nam nową trasę chwilkę po minięciu zakrętu który mieliśmy zrobić.
Głośniczki dają radę, mówią głośno i wyraźnie, ekran też jest przejrzysty, nawigacja fabrycznie odblokowana.
A teraz wady...
Bateria jest dość słaba, w zasadzie polecam ją prawie cały czas trzymać w gnieździe zapalniczki, drugą poważną wadą jest długi okres czekania na przesyłkę, ja czekałem odrobinę ponad dwa tygodnie (wysyłka z Chin).
Tak czy inaczej uważam że nawigacja z droptrend.com jest godna uwagi.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 14 Maj 2011, 08:13, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

13 Maj 2011, 09:23

Tak tak, chiński badziew za 500 zł. Bądź łaskaw i schowaj się z takimi radami.

Za 500 zł można mieć porządnego Clariona i wiele innych GPS'ów które jakościowo nawet porównywał do tego chinola nie będę.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...