Poszukiwań auta ciąg dalszy...

03 Lut 2017, 13:48

Już powoli mam dość.
Ale do marca trzeba coś kupić bo potem akcyza z tego co mi wiadomo wzrasta.

Kolejne ogłoszenie wygrzebane do oceny.
Całkiem nie aż tak daleko 80km około.
Chociaż jak na moje oko dziwny przebieg.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Gumissx
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1,7D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Lut 2017, 13:55

Płock, handlarz, sprowadzana Mazda, zdjęcia po obróbce graficznej - zły kierunek :wink:
Pomyśl o tym "starym" Audi, które Ci wrzuciłem swego czasu - nie będziesz żałował, podejrzewam, że właściciel będzie skłonny sporo zejść z ceny. Jeździ to jak współczesne auto, ma wszystko co trzeba i nie odnotowano tu żadnych problemów z korozją - w odróżnieniu od takiej Mazdy, która gnije w oczach.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

03 Lut 2017, 14:08

Powiem Ci że łeb to już mam większy jak sklep.
Od miesiąca z każdym dniem co raz bardziej szlag mnie trafia.
Ja rozumiem że tamta to perełka i w ogóle, ale jakoś bez urazy, ale rok odstrasza. Najbardziej to pasowałoby mi A4 B6, ale to nie ten budżet.
Auta tego pokroju pewnie składane z pięciu...
Gumissx
Nowicjusz

03 Lut 2017, 14:12

Gumissx napisał(a):Auta tego pokroju pewnie składane z pięciu...[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 5826db3da6

Zapewne tak.
Nie kupisz godnej uwagi A4 B6 w tym budżecie, nawet z podstawowym silnikiem i bez wyposażenia. Już prędzej właśnie A6 C5.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2017, 14:19

Może doradzisz coś?
Generalnie mam te 15tys. na wydanie, ale jeśli to zmieni coś to jeśli auto paliło w okolicach 8l w cyklu mieszanym lub miało gazior to byłbym w stanie dołozyć do tych 15tys. pieniądze odłożone na zagazowanie...
Gumissx
Nowicjusz

03 Lut 2017, 14:30

Prześledź dobrze ogłoszenia , obejrzyj wstępnie podobający się tobie egzemplarz włącznie z rozmową o historii pojazdu. I albo wynajmij sobie osobę mającą pojęcie o danej marce niech ci potwierdzi lub odradzi i do transakcji.
Tu to chłopie takie porady że głowa mała :mrgreen:
dozowacz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 1997
Auto: rover

03 Lut 2017, 15:01

Gumissx napisał(a):Może doradzisz coś?

Jak już zauważyłeś bardzo trudno o dobre auto w tym budżecie. Wybierz 5-6 modeli i codziennie wertuj ogłoszenia, w końcu coś się trafi. Mi zdarzało się i pół roku szukać auta, ale też jestem strasznie wymagającym kupującym :wink:
Ze swojej strony proponuję:
- z segmentu C: Astrę H 1.8, Forda Focusa mk2 2.0, Toyotę Corollę E12 1.6, Audi A3 8L 1.8, Citroena C4 1.6, Hondę Civic VII 1.6, VW Bora 2.0, Seat Toledo 1.8,
- z segmentu D: BMW E46 (najlepiej przedliftowe 328i), Ford Mondeo mk3 2.0, Volvo S60 2.4, Vectra 1.8,.
Jest w czym wybierać. Generalnie najlepiej szukać ogłoszeń na forach sympatyków konkretnych marek, często pojawiają się perełki z pełną historią serwisową.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2017, 15:28

łysy30 napisał(a):Citroena C4 1.6,
w drugim już dzisiaj temacie widzę pewnego rodzaju hipokryzję z Twojej strony, ponieważ naprzeciw swoim poglądom polecasz Francuza :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2017, 15:35

mike napisał(a):w drugim już dzisiaj temacie widzę pewnego rodzaju hipokryzję z Twojej strony, ponieważ naprzeciw swoim poglądom polecasz Francuza

mike, jak zwykle przesadzasz. Nigdy nie pisałem, że wszystkie Francuzy są złe! 307ka, 407ka, 206tka, Laguna II, Megane II, Scenic II, Citroen C5 mk1 - tych aut nie polecam, co więcej - zawsze je odradzam, bo za dużo złego o nich słyszałem (głównie od kolegi mechanika). Ale są też udane Francuzy - np. C4ka nie jest taka najgorsza, chociaż oczywiście wzorem bezawaryjności nie jest.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2017, 12:10

łysy30 napisał(a):np. C4ka nie jest taka najgorsza, chociaż oczywiście wzorem bezawaryjności nie jest.

ale to technicznie 307 po lifcie, które odradzasz :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Lut 2017, 14:08

Sorry, musiałem :mrgreen:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2017, 15:12

łysy - do PL ściąganych jest ok. 1 000 000 używanych aut rocznie.
W salonach w PL sprzedaje się ok. 350 000 nowych, z czego 1/3 kupują klienci prywatni, 2/3 leci na firmy.

I pomyśl sobie ile teraz z tego 1 000 000 używanych ma cofnięte liczniki, ile jest po wypadku ... i później takie auta jadą do mechaników, użytkownicy piszą recenzje ... i wychodzi jakie to auta są złe.
Idąc z powyższą logiką do przodu można przyjąć, że polski rynek nie ma praktycznie żadnej wartości, jeśli chodzi o opinie nt. używanych aut, bo w sporej większości ludzie i tak nie wiedzą co kupują ...
(powypadkowy wystawiony jako bezwypadkowy, np. tutaj:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 5&t=197307
auto ponoć spawane z 2 ... przekręcone liczniki = opinie nieadekwatna, bo ktoś myśli, że ocenia auto z przebiegiem 180 000 km, a ono może mieć 400 000 km)
... a co za tym idzie, mogą nie wiedzieć, co oceniają.

Już o tym pisałem, u mnie w pracy 2 Duńczyków miało C5 I od nowości, auta się nie psuły, tylko zwykły serwis, czyli klocki, tarcze, olej, itp. ... a ich opinia była taka, że ... "tylko Citroen".

Także może nie ma co przykładać takiej dużej wagi do polskich ocen, bo na pewno są one w jakimś stopniu zaburzone.
tomekdk

04 Lut 2017, 16:55

dzida napisał(a):ale to technicznie 307 po lifcie, które odradzasz

To mniej więcej takie same porównanie jak A3 i Skoda Octavia.
C4 ma dla mnie więcej atutów - bardziej komfortowe zawieszenie (307ka mimo tej samej płyty podłogowej prowadzi się jak taczka), ciekawsze wnętrze i bryła, no i w przypadku C4-ki nie słyszałem o awariach unieruchamiających auto jak to bywa w 307-ce (chociaż, jak wspomniałem powyżej, nie jest to mistrz bezawaryjności). Podobnie - jak już kiedyś zresztą pisałem - wolałbym C5 od 407ki, bo tam za cenę nieco wyższej awaryjności otrzymujemy komfort nieznany innym popularnym markom.
Nie wiem gdzie tu "hipokryzja". Sam miałem dwa Francuzy (Laguna I, Kangoo I) i dobrze mi się nimi jeździło. Głupio mi z tym, że muszę Was przekonywać, że nie jestem antyFrance :D

tomekdk napisał(a):Idąc z powyższą logiką do przodu można przyjąć, że polski rynek nie ma praktycznie żadnej wartości, jeśli chodzi o opinie nt. używanych aut, bo w sporej większości ludzie i tak nie wiedzą co kupują ...

Jeśli kierujesz się pojedynczymi opiniami to zgoda, nie mają one żadnej wartości. Jeśli jednak opinii jest ponad 1200 (jak w przypadku Golfa IV na autocentrum) to odrzucając opinie skrajne ("kupiłem od handlarza za 5k isypało mi się wszystko", "przejechałem 2 tys. km i nic mi się nie zepsuło") można już coś o aucie powiedzieć. Jako ciekawostka napiszę Ci, że w mojej Hondzie zepsuły się dokładnie te elementy, które określane są na różnych portalach jako jej "typowe" usterki.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2017, 16:59

łysy30 napisał(a):Głupio mi z tym, że muszę Was przekonywać, że nie jestem antyFrance

jak dla mnie nie musisz nic udowadniać tylko tak mi się rzuciło w oczy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Lut 2017, 21:56

Jutro z rana wybieram się w dalszą trasę na poszukiwania auta.
To co dziś zobaczyłem będąc w Rypinie przerosło moje najśmielsze oczekiwania.
Takiego 14letniego wraku w życiu nie widziałem (na zdjęciach nic nie było widać).

Mam na oku kilka ogłoszeń i te miejsca będę starał się odwiedzić.
Wyraźcie swoją opinię przed wyjazdem.
Na co zwrócić uwagę.
Ze wszystkimi ogłoszeniodawcami rozmawiałem przez telefon i to właśnie w ten sposób przefiltrowałem ogłoszenia by z kilkudziesięciu zejść do czterech

Poniżej ogłoszenia proszę o wypowiedzenie się w temacie.

Gumissx
Nowicjusz