Poszukiwanie samochodu

19 Maj 2010, 18:36

Witam! Ostatnio bardzo sie napalilem na VW Passata B5 oczywiscie sedan.
Przeczytalem ze moze on miec problemy z zawieszeniem a nie mam zamiaru wydawac dodatkowych pieniedzy na naprawe...
Chodzi mi poprostu o to ze nie wiem czy kupno Passacika nie bedzie wdepnieciem w przyslowiowe gowno jesli wiecie co mam na mysli :)
Zauwazylem ze za 20tysiecy moge zdobyc bardzo fajnego pasacika z 2000roku 150km.
Jednakze ostatnio zauwazylem ze za ta sama cene czyli 20tys mozna miec Opla Astre II z 2004 albo nawet 2005 roku... oczywiscie mowa tu o sedanach i dieslach ale to mniejsza z tym...
I wlasnie tu jest moje pytanie czy za taka cene lepiej kupic starszego passata czy moze astre z dobrego rocznika? Nie wiem jak z astra czy to dobre autko? Awaryjne?
Mile widziane porownianie tych 2 aut oraz jak ktos ma czas jakies szczegolowe analizy obu aut osobno i w zestawieniu :)
Byl bym wdzieczny... oczywiscie ze swej strony z wygladu bardziej mi sie podoba passat to nie ulega watpliwosci ale bardziej chyba stawiam na bezawaryjnosc i spalanie niz wyglad... pozdrawiam :)
ErmIN656
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

20 Maj 2010, 06:25

Zawsze nowsze auto jest lepsze niż starsze i ...przeważnie ma szansę na niższy przebieg. W przypadku diesla akurat,to każdy kolejny rok potencjalnie zwiększa dosyc szybko przebieg auta. Nie jest też tajemnicą,że regułą dla Passatów i to w dieslu są obligatoryjnie duuuże przebiegi co w przypadku takiego 10-latka przekłada się na dobre kilkaset tysięcy kilomertów...
Dla mnie nowsza Astra to rozsądniejszy wybór i większe szanse na znalezienie auta "mniej zmęczonego"... :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Maj 2010, 06:44

Po pierwsze primo. Z tych dwóch aut lepiej, według statystyk awaryjności DEKRY, wypada Opel Astra II - 58,7 proc. miało awarie. Passat - 61,1 proc. ;)

Po drugie primo. Owszem, płaci się z reguły za rocznik i za przebieg, ale w Polsce, oba te wyznaczniki włożyłbym do śmietnika. Czemu? Z prostej przyczyny - pieniądze. U nas ludzie jeszcze nie dorośli do szczerego handlu, do normalnej wymiany towarów. Każdy kombinuje, jak może. Stąd też, ja nigdy nie patrzyłem na rocznik, ani na przebieg auta podczas moich oględzin (dla siebie, dla przyjaciół). Bez problemu może być, że auto z roku 2004 za cenę 20tyś. zł będzie dużo gorsze od auta z roku 2000 za 15tyś. Przecież pierwsze auto może mieć hamulce i całe zawieszenie od nowości, a drugie wszystko nowe. Poza tym, przerabiałem już sytuację "z rocznikiem". Dwie siostry, moje dobre znajome, szukały aut dla siebie. Jednej ja doradzałem, drugiej ktoś inny. Obie miały na wydanie 10tyś. zł. "My" kupiliśmy VW Polo 6N 1,0 z 1996 roku za 8,5tyś - "oni" Fiata SC z 2004 roku za 10tyś. Po roku czasu w SC padły łożyska kół, do wymiany tarcze i klocki, coś wyje w skrzyni, a porównanie wnętrz wygląda raczej, jak porównanie Davida z Goliatem. Zresztą starsza siostra przyznała, że chce takie same Polo ;) Wniosek? Kieruj się raczej awaryjnością auta, jego stanem ogólnym, wybierz dobrą markę i dobry model, a na końcu patrz na rocznik i przebieg. Ten ostatni w 99% jest kręcony, ale i tak każdy się cieszy, że ma na liczniku 128tyś., a nie prawdziwe 300tyś. ;)

ps. sam jeżdżę dla wielu "zabytkiem i trupem" z roku 1992, a ogólny stan auta jest lepszy, niż większość 2000+.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

20 Maj 2010, 07:55

Ja bym wybrał Astre choćby z tego względu jak napisał artur73 Astre znajdziesz mniej zmęczoną niż Passata.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Maj 2010, 11:59

Passat w dieslu z 2000 będzie miał nastukane 300tys. km lub więcej. Oczywiście wytrzyma jeszcze długo, być może drugie tyle jeśli jest w dobrym stanie, ale generalnie po takim przebiegu już niektóre eksploatacyjne rzeczy nadają się do wymiany, więc koszty wzrosną. Opel jest praktycznie 2 razy młodszy, a to duża różnica już... Oczywiście sam wiek o niczym nie świadczy (tym bardziej że Astra II to konkstrukcja równie stara jak Passat B5), ale Opel ma statystycznie większą szansę na lepszy stan i mniejszy przebieg, chociaż statystycznie ja z moim kotem mamy po 1 ręce i 3 nogi, więc najlepiej kupuj patrząc na stan (jeśli nie znasz się na tym za mocno to weź kogoś kto jest obcykany w temacie handlu sprowadzanymi brykami).
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

21 Maj 2010, 16:30

No to teraz ja juz sam nie wiem co mam wybrac... a kiedy moge byc pewny ze ktos podaje prawdziwa liczbe przebytych kilometrow?
ErmIN656
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...

21 Maj 2010, 17:23

W zasadzie to nigdy nie ma pewności ze samochód ma prawdziwy przebieg.Ale to chyba można jakoś sprawdzić w ASO?.
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

25 Maj 2010, 14:37

Ja nie mam pojecia o cofaniu przebiegu nie wiem jak sie to robi i jak zobaczyc ze byl cofany?? kiedy mam miec pewnosc ze nie byl cofany?
ErmIN656
Nowicjusz

25 Maj 2010, 20:08

Ehh... Jest kilka metod na poznanie. Musisz wiedzieć że cofnięcie przebiegu to 5 minut roboty, jak nie krócej. Podłączasz komputer ze specjalnym programem do złącza diagnostycznego samochodu i w tym programie wpisujesz wartość jaką ma pokazywać licznik - z 500tys. km na przykład na 192428 żeby elegancko i naturalnie wyglądało (nikt przecież nie wpisze 200000).

Poznać możesz to:
1. W ASO jeśli samochód był tam cały czas serwisowany. Albo jeśli był przez pierwsze 3 lata i ostatni wpis jest rzędu 120tys., a na chwilę obecną 5 lat później auto ma 150tys. to raczej ściema sprzedającego, bo 30tys. to się w rok robi a nie 5.
2. Jeśli wnętrze jest styrane (wytarta kierownica, gałka zmiany biegów, tapicerka foteli, pokrętła itp) a przebieg mały np. 150tys. km to widać że coś tu nie tak i że pewnie jest 2 razy więcej. Ale tu musisz być ostrożny, gdyż jeśli handlarz obszyje kierownicę/wymieni na nową, wymieni gałkę od lewarka biegów, założy pokrowce na fotele i wszystko łądnie wyczyści to wnętrze będzie wyglądać młodziej. Dlatego musisz patrzeć na takie elementy które ciężko wymienić (fotele pod pokrowcami, podłokietniki)
3. Badając stan techniczny auta u dobrego, zaufanego mechanika.
4. Książeczka gwarancyjna/serwisowa - ją możesz traktować z przymróżeniem oka bo często są podrabiane (oczywiście dla tych samochodów dla których się opłaca, nikt nie będzie siedział cały dzień i misternie wypełniał różnymi atramentami i charakterami pisma książeczki dla samochodu za 5tys. zł)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

03 Cze 2010, 19:39

Podobno ople maja slabe silniki i blachy to prawda?
ErmIN656
Nowicjusz

03 Cze 2010, 20:45

Blachy- prawda... Ale to za czasów Calibry, Astry I. Potem już było wszystko ok.
ErmIN656 napisał(a):slabe silniki

Możesz sprecyzować? Słabe silniki pod względem mocy czy żywotności?... :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

14 Cze 2010, 13:38

Hmmm chyba pod tym i pod tym ale bardziej pod wzgledem zywotnosci...
ErmIN656
Nowicjusz