Poszukuje samochodu w przedziale 6-8 tys

01 Sie 2018, 09:01

Witam, na samym początku zaznaczę że przeglądałem inne tematy , ale w zwiazku z pewnymi wątpliwościami założyłem ten temat.

Mianowicie poszukuje samochodu w przedziale 6-8tys (po opłatach).
Poszukuje raczej uniwersalnego autka do dojazdów 40/50km do drugiej pracy, ok +/-9 razy w miesiącu i poruszania się po mieście sporadycznie.
Fajnie jakby był tani w utrzymaniu, oraz silnik tak do 1.4 w związku z tym żeby oc mnie nie zjadło na starcie bez zniżek.
Auto ma wystarczyć dla 2 osób , wiec miejsca z tyłu nie musi być dużo.

Zastanawiałem się nad kupnęm Opla Corsy C z silnikiem 1.2 75km :
Co sądzicie o tym : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeżeli nie Corsa C to w jakim kierunku szukać, będę wdzięczny za porady. Trochę boję się żeby nie trafić jakiegoś szrotu ... Jestem z katowic, poszukuję w okolicach Śląska własnie tego typu samochodu .
dashek
Obserwowany

01 Sie 2018, 09:13

No i gdzie te Twoje wątpliwości i specjalne wymagania? Ja widzę temat identyczny jak 10 dziennie zakładanych przez innych.

OC nie zależy aż tak mocno od pojemności silnika co od marki, miasta itp itd. Nie patrz tak na to bo skończysz z kartonem mleka co nie jedzie a pali tyle co większy silnik. No i jak zapłacisz (bez zniżek) 2400 czy 2600 zł to jest jakaś różnica? Nie sądzę.

Skoro masz 8k na wszystko, to na auto masz 5-6k.

Corsa generalnie ok, ale nie wiem jak z silnikami bo się tym autem nigdy nie interesował (poza 1.4 90 KM).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2018, 09:59

Możliwe że masz racje , tylko chciałem kilku porad odnośnie doboru auta, w związku z ofertami na śląsku .
Dodatkowo żle opisałem odnośnie kwoty , miałem na myśli 6-8tys z opłatami związanymi w przypadku sprowadzonego samochodu. Na ubezpieczenie posiadam oddzielny budżet.
dashek
Obserwowany

01 Sie 2018, 10:03

No to z miejsca możesz odrzucić takie oferty, bo sprowadzone w takim budżecie nie są dobrym wyborem (a jak są to schodzą na pniu, nie wiszą tygodniami).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2018, 11:52

Gdybym miał coś sugerować, to najlepiej auto z dosyć tanimi częściami samochodowymi. Czyli marki typu Opel Astra.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

01 Sie 2018, 23:20

A ja bym obejrzał tą Corse,sam silnik jest niczego sobie,osiągi ma w miare przyzwoite a spalanie też nie jest jakieś straszne (po mieście powinieneś zamknąć się w 8l).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
    Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...