Potrzebuję Waszej rady...

28 Sty 2011, 11:21

od jakiegoś czasu planuję kupić samochód. kogo nie zapytam, każdy ma inną opinię o samochodach. szczerze mówiąc wkurza mnie to, choć wiem, że każdy sugeruje się najczęściej tym czym jeździł, wiem że jesteście w temacie :)

przerabiałam już różne wersje(w sensie rozmyślań). citroena C3, peugeota 206, Seata ibizy, seata leona, toyoty yaris, celiki, corsy (według dekry wersja D jest mało awaryjna), myślałam nad audi a3-lubię tą markę, mazdy mi się podobają ale części..

jestem sama z córą, studiuję, niestety nie mam się kogo poradzić. rozważam ostatnio opcję kupienia samochodu na kredyt-nówki, lub używanego z gwarancją.
nie jestem bardzo wysoką osobą więc myślałam nad toyotą yaris-sugeruję się tutaj małą awaryjnością i niskim spalaniem-silnik 1.0.

samochód potrzebny mi jest raczej do miasta, bardzo lubię jeździć, więc pewnie trochę kilometrów nim będę robić.

na początku chcę sugerować się awaryjnością i ceną części. wiem, że to jest trochę niemiarodajne bo nawet jeśli części są droższe, ale samochód mało się psuje, to będę na plus.

leon mi się podoba, jednak zaparkować nim pod blokiem to zapewne byłby problem- niedzielni kierowcy, zajmujący 1,5 miejsca, parkujący krzywo etc wiecie o co chodzi :)
po przeczytaniu paru wątków tutaj na forum ilość opcji się zmniejszyła.

jeździłam już paroma samochodami, fiatami, subarynkami, etc. zależy mi na tym, aby była dobra widoczność, samochód benzyna- jeśli ma małe spalanie lub diesel, aby jeździł a nie toczył się jak taczka- wiadomo jak to na mieście.

jak wygląda sprawa z częściami?

na początku wymieniłam, nad którymi samochodami się zastanawiałam.

no i jeszcze kwestia OC/AC- muszę lecieć po kosztach.

samochód nie ma być ładny, tylko sprawny, bezawaryjny w miarę możliwości i jeździć jak należy, a nie stać u mechanika czy rozkraczyć się w najmniej odpowiednim momencie- prawa Murphiego :)

z góry bardzo Wam dziękuję za opinie.

pozdrawiam.
panthera
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

28 Sty 2011, 11:48

Wogóle to ile masz funduszy na auto??Ja osobiście polecam Fiata GP,dla kobiety świetne auto.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko uważaj na samochody po L.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2011, 11:56

barol91 napisał(a):Wogóle to ile masz funduszy na auto??Ja osobiście polecam Fiata GP,dla kobiety świetne auto.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko uważaj na samochody po L.

to zalezy czy na raty czy nie. bo jesli nie na raty, to tak do 15 tys.
jesli udaloby sie wziąć na raty, to do 25tys.

niestety do fiata jestem uprzedzona..
panthera
Nowicjusz

28 Sty 2011, 11:58

panthera napisał(a):niestety do fiata jestem uprzedzona..

czemu??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sty 2011, 12:00

barol91 napisał(a):
panthera napisał(a):niestety do fiata jestem uprzedzona..

czemu??

w domu byl fiat, nawet dwa, i oba się psuły niestety. części nie są drogie, ale tak jak mówię, nie chcę aby stał u mechanika.

może się mylę?
panthera
Nowicjusz

28 Sty 2011, 12:02

Nie mylisz się, u mnie w domu Fiaty też lubią nawalić.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...
    Elektryczna jazda bez ładowania z gniazdka
    Brytyjski oddział jednej z wiodących marek zaprosił swoich klientów do przeprowadzenia szeroko zakrojonego testu samochodów hybrydowych. Okazało się, że samochody hybrydowe poruszały się na samym silniku elektrycznym ...

28 Sty 2011, 12:12

U mnie w rodzinie było pare,teraz po znajomych widze że co drugi ma Fiata i każdy sobie chwali.Kumpel nawet Opla na Fiata zmienił i jest bardziej zadowolony z niego niż z Opla.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sty 2011, 12:29

Mylisz się panthera,teraźniejsze FIATY należą do grupy najmniej awaryjnych aut.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Sty 2011, 12:42

tak dla żartów.jakie wy macie domy że auta trzymacie w domu ja trzymam moje w garażu :razz:
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Sty 2011, 13:42

Jak napisałaś o tej Celicy, to aż się uśmiechnąłem, bo to auto moich marzeń. Oczywiście te najnowsze VII generacji :D.

Z twoich typów, czyli marki : citroena C3, peugeota 206, Seata ibizy, seata leona, toyoty yaris, celiki, corsy

Odrzuciłbym odrazu 2 pierwsze. Dużo osób odradza francuzy, są nijakie, bardzo średnie pod każdym względem i lubią się psuć. Z seatów byłbym bardziej za Ibizą, ale nie jestem obeznany jeśli chodzi o te auta. Ale generalnie to najlepszym tutaj wyborem byłaby Toyota Yaris, ekonomiczne, małoawaryjne, autko w sam raz dla kobiety. W dodatku małe i eleganckie :D. No i za 25 tys kupisz bardzo fajny młody model.

Aha, no i zwróć uwagę, poszukaj opinii na temat Mistubishi Galant oraz Mitsubishi Carisma. Wszyscy je chwalą. Galant ponadto ma świetny ponadczasowy kozacki wygląd, a na pytanie czy ponownie zakupiłbyś/abyś to auto, 100% odpowiedziało TAK, dokładniej 27/27 osób
madritista91
Nowicjusz

Miejscowość: j-bie

28 Sty 2011, 13:47

Ja mam fiat w garażu :wink: i od dwóch podajże lat mi nie nawalił, a to już troche leciwy samochód.
Ma 19 lat ,a mam go od lat 13 i odwiedzałem nim warsztat żadziej niż kumpel w skodzie.
Fiacik ma u mnie dożywocie
mr.samochodzik
Początkujący

Miejscowość: Biłgoraj

28 Sty 2011, 15:46

sprawdz pw :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

28 Sty 2011, 16:07

ch...a, a tak bardzo próbowałam napisać wszystko poprawnie aby sobie ktoś jaj nie robił :) :)

no nic. tak, trzymałam swoje fiaty rocznik 86 w domu aby mi ich nikt nie ukradł czasem ;)

nad tym fiatem musze sie zastanowić, ale to chyba raczej i tak odpada. każdy ma jakies swoje upodobania :) Fiat to temat do dłuuugiej dyskusji..

galant, carisma to bardzo fajne auta ale wielkie.

no prawda jest taka, że (jak każdy pewnie) gdybym miała kasę to kupiłabym sobie mazde xr8/rx-7(chociaż je trudno dostać) , nowe audi a4, sportowego leona, civic VI/VII, acorda, lancera evo czy co tam jeszcze. wymyślać mogę do upadłego :) ale to nie ma sensu..

dzisiaj widziałam sportową wersję corsy, bardzo fajnie wyglądała, ale spalanie pewnie też ma pewnie tak samo zaje**** jak i wygląd :>

z fiatów widziałam dzisiaj oferte Evo ale koszt takiego samochodu to .. boże.. :shock:

a tak nawiązując do Yarisa, czy faktycznie ten silnik 1.0 jest najlepszy??
panthera
Nowicjusz

28 Sty 2011, 23:23

Kiedyś miałem 2 takie Yarisy służbowe. Jednym przejechałem ze 100 tys drugim z 60 tys. Auta miały bardzo trudne życie bo tymi autami jeździłem głównie w trasy, a to są jednak auta miejskie i czasami trasa nie ma problemu ale u mnie non stop silniki pracowały na najwyższych obrotach i oba auta nigdy nie miały żadnej usterki poza przeglądami. Później takie auto miala moja żona. Przez 50 tys również żadnej usterki, spalanie w mieście przy jej jeździe 5,5 latem, niecałe 6 zimą (auto bez klimy).
Także naprawdę niezawodne auta.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Sty 2011, 09:45

ech.. wybaczcie, że Wam jeszcze truję.

wpadłam na inny pomysł ponieważ dzwonili z salonu i jak usłyszałam ich propozycję to osunęłam się na krześle ;)

postanowiłam kupić tańszy samochód, a za jakiś czas - jak go zajadę do reszty pomyślę nad sprowadzeniem leona.

tylko teraz tak, znalazłam ofertę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i zastanawiam się, czy warto. poza tym ile taka Corsa może mi spalić w mieście?

dziękuję jeszcze raz :) i pozdrawiam
panthera
Nowicjusz