Pozostałości po woskowaniu

23 Maj 2016, 20:55

Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział, ale przejdę od razu do sedna.

Jakiś czas temu kupiłem swoje pierwsze auto - Honda Civic VI 97'. Ogólnie lakier jest całkiem zadbany, rdza dosłownie minimalna przy drzwiach kierowcy, poza tym nic. Tak więc poprzedni właściciel przed sprzedażą je wywoskował i wyglądało wręcz idealnie, ale po kilku wizytach na myjni wyszedł efekt niedokładnego zabrania się za tą robotę.

Mianowicie w różnych szczelinach, np. pomiędzy zderzakiem, a błotnikiem zostały takie białe pozostałości co jeszcze da się zdrapać. Ale najgorzej jest na prawym boku. Jest kilka miejsc, w których zwykłe mycie, a nawet szorowanie ściereczką nic nie daje. Ma ktoś pomysł jakim środkiem usunąć te zabrudzenia?
Sharkowy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 12 1997
Auto: nie mam

25 Maj 2016, 10:26

To nie są pozostałości po woskowaniu tylko po polerowaniu pastą polerską. Taki biały nalot w zakamarkach którego jak nie zmyje się od razu to zasycha i ciężko jest się go pozbyć w późniejszym czasie.

Mi zawsze udawało się szmatką lekko wilgotną, a jak trzeba było lekko zeskrobać to przez szmatkę jakimś drewnianym patyczkiem tak z umiarem żeby nie uszkodzić lakieru. Usunięcie z powłoki lakierniczej i zakamarków nie stanowiło większego problemu, ale przy plastikach które zostały ubrudzone pastą przy polerowaniu jest masakra :)

Sharkowy napisał(a):ale po kilku wizytach na myjni wyszedł efekt niedokładnego zabrania się za tą robotę
Wcześniej nie było tego widać?

Sharkowy napisał(a):Jest kilka miejsc, w których zwykłe mycie, a nawet szorowanie ściereczką nic nie daje. Ma ktoś pomysł jakim środkiem usunąć te zabrudzenia?
Możesz spróbować użyć pasty polerskiej lekko ściernej jak K2 do ręcznego polerowania i sprawdzić czy zejdzie. Jak tak to następnie umyć to miejsce wypłukując pozostałości pasty o będzie ok.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Maj 2016, 11:43

Do usuwania zaschniętej pasty polerskiej lub wosków z karoserii służy tzw IPA czyli alkohol-izopropanol. Używa się go także do czyszczenia części elektronicznych, możesz to kupić w sklepach komputerowych lub takich z materiałami do auto-detailingu. Do karoserii używa się tego w rozcieńczeniu 50/50 z wodą deminarelizowaną. Jeżeli masz pochlapane pastą polerską/woskiem plastiki, to polecam rozpuszczalnik uniwersalny DRAGON, ładnie wymywa takie sprawy.

PS: Ową rozrobioną IPĄ możesz też dla ciekawości przetrzeć jakiś element pojazdu, jak wybierze wszelkie wypełniacze z past i wosków, to zobaczysz w jak idealnym stanie jest lakier :cry:
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

25 Maj 2016, 13:26

Dobra, spoko, dzięki za rady. Zrobię jak mówicie.

Kacper no właśnie wcześniej nie było tego widać. Mogę później wrzucić zdjęcie jak to wygląda.
Sharkowy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 12 1997
Auto: nie mam

31 Maj 2016, 09:47

Może zdecydowanie łatwiej będzie coś doradzić jeżeli wrzucisz zdjęcia lakieru na forum,inaczej to trochę poruszanie się po omacku i ciężko pomóc,doradzić co do wyboru tego najlepszego,odpowiedniego środka czy też całej serii kosmetyków do pielęgnacji lakieru.
HQaero
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...