Pozwolenie na transport odpadów (metali).

10 Gru 2017, 19:44

Dzień Dobry,

Stwierdziłem, że zapytam na forum samochodowym - bo kto nie jak zawodowi zmotoryzowani będą wiedzieć (poza urzędami, ale tam już pytałem).

Posiadam jednoosobową działalność gospodarczą i na jej potrzeby dysponuję autem combi.
Transportuję dużo używanych przedmiotów - mebli itp. Chciałem rozszerzyć działalność i wpisać sobie pozwolenie na transport odpadów. Chodzi o parę kodów odpadów (metale kolorowe - chodzi głównie o aluminium i mosiądz) i transportować je do punktów utylizacji (złomowisk posiadających decyzje na gromadzenie).

Czy ktoś z Was przechodził procedurę wydawania takiej decyzji. Oprócz tego, że jest droga 616 zł, jest bardzo skomplikowana?
Czy trzeba wykazać że te metale będą przewożone niczym miny przeciwpiechotne i od razu lepiej wziąć specjalistyczną firmę, która to zrobi za mnie, czy wystarczy opisać, co chcę wozić, skąd i dokąd i że mam odpowiednie pojemniki i pasy, by się to nie walało i nie mieszało ze sobą.

Bardzo dziękuje za każdą pomoc :-)
Metal2k
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: brak
Silnik: brak
Paliwo: Inne
Typ: Inny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...