Praca silnika po remoncie generalnym....

13 Gru 2008, 14:28

Witam Panów i Panie jeśli tutaj zaglądają :)

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu...

Oddałem jakiś czas temu auto ( Fiat uno 96r. 1.0 na wtrysku ) do mechanika bo silnik już ledwo zipał :P
I teraz sprawa wygląda tak, że na jałowym biegu strasznie silnikiem trzęsie czasami zdarza się tak jakby miał zaraz zgasnąć :shock:

Na fakturze mam wyszczególnione, że robione bądź wymieniane na nowe zostały:

pompa wody, poduszki silnika, pierścienie, toczenie tłoków, nowe koło rozrządu ( to małe ) i robiona była głowica...

Dodatkowo mechanik poinformował mnie, że koło zamachowe jest od innego auta jak i zawory... ( pozostałości po poprzednim właścicielu :evil: )

Zastanawiam się teraz czy to, że silnik tak pracuje na wolnych obrotach to efekt docierania się silnika? czy może mechanikowi poszło coś nie tak...

Uprzedzę od razu, że mechanik nie jest byle jakim paprakiem bo dużo osób bardzo go chwali... i sam mechanik widać, że dba o swoją opinię ;) ale jak wiadomo człowiek jest tylko człowiekiem i ma prawo do pomyłki...

Dziękuję za każdą odpowiedź udzieloną na temat opisany wyżej ;)
Killer1984
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice
  • 13 Gru 2008, 16:03

W żadnym przypadku silnik nie może pracować w ten sposb.Nawet po generalnym remoncie.Przecież silniki w nowych samochodach też są na dotarciu i pracują normalnie.Ale skoro piszesz,że to porządny mechanik,ktory ceni sobie swoją renomę,to poprostu pojedz do niego i pokaż w czym problem.Tak jak napisałeś człowiek jest tylko człowiekiem i może się pomylić.Druga rzecz,to złośliwośćrzeczy martwych - nawet nowe części mogą być uszkodzone...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Gru 2008, 16:26

Równie dobrze mogą być źle wyregulowane wolne obroty silnika i wystarczy je troszeczkę podnieść. Jeżeli silnik pracuje równo na minimalnym gazie to myślę że na 100% będzie to...
    lukmal13
    Nowicjusz

13 Gru 2008, 16:39

lukmal13 napisał(a):Równie dobrze mogą być źle wyregulowane wolne obroty silnika i wystarczy je troszeczkę podnieść. Jeżeli silnik pracuje równo na minimalnym gazie to myślę że na 100% będzie to...

kłopot w tym, że silnik dopiero zaczyna normalnie pracować w okolicach 1100-1300obr/min :(
    Killer1984
    Nowicjusz

13 Gru 2008, 17:23

oczywiscie nich wróci do mechanika on najlepiej będzie wiedział co robić
    człowiek wymyslił człowiek naprawi
    specjal ford
    Nowicjusz

Miejscowość: dębica
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...