PROBLEM 4gas mini VW POLO 1.6

16 Kwi 2012, 17:36

witam
od jakiegoś czasu mam problem z instalacją gazową w VW POLO 1.6 75KM
instalacja jaką mam to 4gas mini.
główny problem to gaśniecie samochodu przy hamowaniu oraz szarpanie w czasie jazdy na gazie, podczas gdy na benzynie wszystko jest ok.
i pierwsze pytanie- czy ona wogóle nadaje się to tego auta???
bo gdzieś już ktoś mi sugerował, że ta instalacja może się nie nadawać akurat do tego auta.
warsztat który zakładał mi gaz sugeruje że może mieć wpływ na to czas otwierania się wtrysków paliwa.
jednak wtryski paliwa są wporzątku- sprawdzone w innym warsztacie, mam także nową przepustnice.
gas był wiele razy regulowany, były ustawiania jedak zakład rozkłada ręce i mimo wielu prób nie potrafią naprawić instalacji w ramach gwarancji, nie zgadzają się na naprawe w inny warsztacie na ich koszt, na zwrot pieniędzy także.
napisałem już oficjalną reklamację, byłem też u rzecznika praw konsumenta, mają się odbyć negocjacje, ale wątpie w szczęśliwe rozwiązanie sprawy.
warsztat upiera się że wina leży we wtryskach paliwa co jest nieprawdą.
co dalej robić ???
vwpooolo
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 2001
Auto: VW POLO

16 Kwi 2012, 21:46

czy możesz napisać jaki w tym zestawie masz zamontowany reduktor i wtryskiwacze? Czy po wymianie przepustnicy auto przeszło adaptację? Czy gaśnięcie podczas hamowania jest normą, czy wystepuje sporadycznie?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

17 Kwi 2012, 17:06

Wtryskiwacze: VALTEK
Reduktor: TOMASETTO
tak, po wymianie przepustnicy była adaptacja, ale nawet przed jej wymianą był ten sam problem z gazem. a przepustnica "popsuła się" przy kolejnej próbie naprawy gazu w warsztacie...
gaśnięcie jest normą, na gazie nie da się jeździć, gaśnie przy każdym hamowaniu.
vwpooolo
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 2001
Auto: VW POLO

17 Kwi 2012, 18:55

Moga być dwa powody takiego stanu żeczy. Albo jest to zła regulacja, albo źle nawiercony kolektor. czy jesteś w stanie zgrać mapę z komputera by ja pokazać i czy możesz zrobić zdjecia nawiertów kolektora ssącego?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MITSUBISHI Concept GR-HEV pickup z napędem hybrydowym
    Od początku prac badawczo-rozwojowych nad elektrycznymi rozwiązaniami transportowymi w 1966 roku działania firmy Mitsubishi Motors Corporation wynikały z przekonania, że pojazdy z napędem elektrycznym powinny z czasem stanowić ...
    Młodzi kierowcy z najwyższym wskaźnikiem wypadków
    Kierujący poniżej 25 roku życa charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Choć niedawno zmieniły się przepisy związane z prawem jazdy, to wciąż nie zaostrzono zasad dla nowych kierowców, ...