STAG 4 gaśnie

08 Kwi 2012, 12:25

Witam wszystkich.
Dzisiaj oglądałem mazdę 323f z instalacją stag 4,nie wiem dokładnie jakie są tam poszczególne podzespoły,ale wiem że serwisowana itd - jest książka,zakładana 4 lata temu u mnie w mieście.

Podczas jazdy próbnej,już po przełączeniu na lpg,samochód zgasł mi 2 razy - na 2 biegu przy wchodzeniu w zakręt. Temperatura przełączania ustawiona jest na 26 stopni,silnik był zimny z samego rana,wiec temperatura była pewnie taka na styk żeby się przełączyć. Właściciel powiedział że niedawno była wymieniana listwa wtryskowa i trzeba jeszcze wyregulować.
Kolejna sprawa,to po tym jak zgasł trzeba było trochę "zakręcić" żeby odpalił.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wie ktoś co może być ? Czy to rzeczywiście kwestia tej nowej listwy ?
cezzar
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
Prawo jazdy: 01 01 2001

08 Kwi 2012, 13:03

cezzar napisał(a):Temperatura przełączania ustawiona jest na 26 stopni,silnik był zimny z samego rana,wiec temperatura była pewnie taka na styk żeby się przełączyć.

mam podobnie, silnik gaśnie tylko, że na wolnych obrotach a po nagrzaniu chodzi ładnie... może trzeba podnieść ciut temp.

cezzar napisał(a):Kolejna sprawa,to po tym jak zgasł trzeba było trochę "zakręcić" żeby odpalił.

odpalasz na benzynie, to może być wina świec, kabli itd

cezzar napisał(a):zakładana 4 lata temu u mnie w mieście.

jak na moje troszke dużo, jeszcze zapytaj ile przejechał km na gazie
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

08 Kwi 2012, 15:13

Z tym że na zimnym silniku na benzynie rano odpalił od pierwszego,jedynie po tym zgaśnięciu na wolnych obrotach trzeba było zakręcić dłużej,albo i 2 razy.
Na tej instalce zrobił 63 tysiące,myślisz że da się kupić coś z mniej jeżdżoną instalką ?
cezzar
Nowicjusz

08 Kwi 2012, 15:45

To nie jest tak dużo... Ja wyznaje zasadę ,że lepiej założyć we własnym zakresie(wiesz co masz, gwarancja itd) bo auto na gazie nie młodnieje :D w sumie jeśli listwa nowa to zostaje sprawdzić reduktor czy daje dobre ciśnienie... ta madzia wygląda przyzwoicie ale wypicowana i ma zderzaki w innym odcieniu... sprawdz ten silnik 1.5 bo to nie najlepsza konstrukcja
nitro
Zaawansowany

08 Kwi 2012, 16:04

nitro napisał(a):To nie jest tak dużo... Ja wyznaje zasadę ,że lepiej założyć we własnym zakresie(wiesz co masz, gwarancja itd) bo auto na gazie nie młodnieje :D w sumie jeśli listwa nowa to zostaje sprawdzić reduktor czy daje dobre ciśnienie... ta madzia wygląda przyzwoicie ale wypicowana i ma zderzaki w innym odcieniu... sprawdz ten silnik 1.5 bo to nie najlepsza konstrukcja

Pewnie że lepiej włożyć samemu,ale to raczej do jakiegoś nowszego samochodu którym chce się pojeździć.
Ja szukam czegoś w okolicach 5 tysięcy do przejeżdżenia do następnej wiosny,wiec bez sensu wkładać w temat dużo kasy ;)
Silnik - na zimnym kopciła jedynie troche na biało,co wskazywało by na wilgoć z wydechu,delikatnie cieknie spod pokrywy - z tego co zauważyłem to ma to praktycznie każda niewymyta sztuka.
Nie jest specjalnie wypicowana - rzeczy właściciela w bagażniku,w środku nic nie wyplakowane i nie ma 15 choinek :mrgreen:
Zderzaki poobijane,moim zdaniem wyglądają na zmatowione pod wpływem czasu.

Sam już nie wiem co myśleć,z jednej strony,chcę pojeździć powiedzmy że tylko rok ale z 2 chciałbym coś jak najlepszego w tej cenie ;)
cezzar
Nowicjusz

08 Kwi 2012, 16:20

cezzar napisał(a):na zimnym kopciła jedynie troche na biało,co wskazywało by na wilgoć z wydechu,

oj, możesz się mylić, raczej bankowo bierze olej(ten typ tak ma) za 5tyś to dobra propozycja... Sprawdz silnik na analizatorze i auto pod kątem rdzy (nadkola, spód) jeśli jest wporządku zostawisz dłużej niż rok
nitro
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...

08 Kwi 2012, 16:29

nitro napisał(a):oj, możesz się mylić, raczej bankowo bierze olej(ten typ tak ma) za 5tyś to dobra propozycja... Sprawdz silnik na analizatorze i auto pod kątem rdzy (nadkola, spód) jeśli jest wporządku zostawisz dłużej niż rok

Coś tam na pewno bierze,ale nie było ogromnej chmury o której piszą na forach,wiec jest nadzieja :wink:
Co do rdzy,nadkola zaczyna łapać - pojawiają się jakieś tam pierwsze purchle, idelikatnie zaczyna łapać też przednie słupki (pewnie na spawach :lol: ) ale ogólnie tragedii nie ma,a niestety za auta z gazem inaczej sobie liczą ;/
cezzar
Nowicjusz

15 Kwi 2012, 18:16

26 stopni przełaczania to za mało. zapewne zgasł bo się zalał i dlatego gorzej odpalał. Temperatura na reduktorze powinna być minimum 30 stopni.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994