Problem kontrolek, ale czy tylko?

18 Wrz 2013, 18:50

Mam pytanie, nie bardzo nawet wiedziałem gdzie zacząć szukać przyczyny mojej usterki więc po prostu spytam. Otóż ostatnio po uruchomieniu silnika, nie gasną kontrolki akumulatora i odstojnika paliwa. Przy pracy silnika na 2000 obrotów znikają, po czym przy spadku obrotów poniżej granicy 2000 znów się zapalają. Jaka może być tego przyczyna?
Wydrus
Obserwowany

Auto: Mazda 6

18 Wrz 2013, 23:00

Alternator do przejrzenia. Przy obrotach powyżej 2000 nie ma problemu z ładowaniem, ale poniżej 2000 jest problem a może nawet ładowania nie ma w ogóle. Sprawdź na początek jakie masz napięcie na klemach akumulatora po uruchomieniu silnika na obrotach jałowych (gdy świeci się kontrolka ładowania). Może to już czas wymienić szczotki.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...