Toyota Corolla E12 - problem z otwarciem (centralka i klucz)

27 Sie 2013, 00:19

Cześć, nie byłem pewny, czy w tym dziale napisać, ale tak mi się zdaje. Próbowałem przed chwilą wyjechać z domu, ale nie mogłem otworzyć auta z centralki. Tzn. tak, na pilocie dioda się świeci i w aucie mrugają kierunkowskazy (czyli normalnie, jak przy otwieraniu), ale drzwi się jednak nie otwierają. Z kluczyka też nie mogę otworzyć, próbuję wsadzić kluczyk i tak jakby z 3-5 mm nie chce dojść do końca (i od kierowcy i od pasażera) i nie mogę go przekręcić. Znowuż zauważyłem, że jak na pilocie wcisnę zamykanie, to również jest dioda na pilocie, kierunki w aucie mrygną, ale również słyszę takie ciche "bzyyyt" z auta (takie normalne zjawisko, jak przy zamykaniu auta, jakby np. podnośniki zamykały zamki). Wracając do ostatniej czynności, właśnie przy otwieraniu auta z centralki tego "bzyyyt" nie słychać (czyli po diodzie na pilocie i mrygnięciu kierunków w aucie podnośniki nie próbują otworzyć auta). Drodzy forumowicze, macie jakiś pomysł na otwarcie samochodu? Co mam zrobić? Dodam jeszcze, że bagażnika też nie otworze z kluczyka, bo nie ma nawet zamka. Proszę o pomoc.
insane
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla E12
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Wrz 2013, 18:33

Witam,
mam dokładnie taki sam problem jak opisany powyżej.
Czy można w jakiś sposób otworzyć samochód? Może Insane podzieli się sposobem, jakim poradził sobie z problemem?

pzdr
Kasia00
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla

18 Wrz 2013, 11:19

To jest ewidentne zaniedbanie użytkownika. Kupcie WD-40, wstrzyknijcie do zamka, i kręćcie nim delikatnie w obie strony, tak żeby nie złamać klucza. Po chwili wyciągnąć klucz i znowu zaaplikować. Bębenek jest zastany, przez używanie pilota cały czas.
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam

18 Wrz 2013, 15:42

Tak też usłyszałam od swojego mechanika. Kluczyki nie były używane, dlatego też mechanizmy się zastały.
Nie przesadzajmy, że zaniedbane - skoro pilot działał nie było potrzeby używania kluczyków, ale teraz nauczona doświadczeniem, doprowadzę zamki do porządku.
Kasia00
Nowicjusz

18 Wrz 2013, 18:47

To jest zaniedbanie użytkownika. Co jeżeli by ci akumulator padł? I by pilocik nie działał ? Na prawdę, tak prosta czynność, a uchroni od straconej jednej godziny.
NooControl
Początkujący

18 Wrz 2013, 21:22

NooControl napisał(a):I by pilocik nie działał

myślę, że nie ma powodu do zgryźliwości. To, że dorobiłam się problemu z zamkami nie oznacza, że jestem typem kobiety kierowcy, który nie wie, jak wymienić samodzielnie koło :/

W każdym razie, dzięki za radę, WD-40 daje radę ale i tak planuję solidniejsze czyszczenie chociaż jednego z zamków.

Pozdrawiam
Kasia00
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...

19 Wrz 2013, 08:39

Kasiu ja nie mówię, że jesteś typem kierowcy, który koła nie potrafi zmienić. Tylko jak stwierdziłem, że zablokowane zamki przez ciągłe używanie pilota to zaniedbanie użytkownika ty zaprzeczyłaś.

Popytaj w sklepie motoryzacyjnym o jakiś preparat penetrujący. Solidniej nie dasz rady chyba tego wyczyścić. Jak chodzi zamek to chodzi, tylko zrób tak żeby się nie zaciął.
NooControl
Początkujący