Problem z 1 biegiem na rozgrzanym silniku - ciężko wchodzi

24 Mar 2022, 08:28

Witam,

Jestem posiadaczem Peugeota 407, 2007r. 1.8 benzyna 115KM.
Skrzynia 5-cio biegowa.

Od pewnego czasu zauważyłem pogłębiający się problem z wbiciem pierwszego biegu. Na zimnym silniku jedynka wbija się gładko i sprawnie. Zauważyłem po takiej dłuższej jeździe po mieście i ciepłej pogodzie że czasami na światłach wbić ten bieg jest bardzo ciężko. Reszta biegów śmiga pięknie. Olej w skrzyni wymieniony jakieś 10-15 tys. temu. Dodam, że gdy dojeżdżając do świateł powolutku jedynka wbija się pięknie bez znaczenia ile jeżdżę, gdzie i w jakiej pogodzie, natomiast auto musi być w delikatnym ruchu.

Czy to może być początek problemów ze skrzynią, czy może to bardziej problem z linką do regulacji ?.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
emksuuu
Nowicjusz

24 Mar 2022, 09:11

Pierwszy bieg nie jest zsynchronizowany i czasem to lekkie trudniejsze jego włączanie może występować. Jednak warto sprawdzić mechanizm linek oraz poduszkę zawieszenia skrzyni.

Zerknij czy niema wycieków ze skrzyni i pomimo niedawnej wymiany oleju warto sprawdzić jego poziom w skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Mar 2022, 09:24

Wycieków na pewno nie ma, ostatnio auto było u mechanika i wszystko jest suchutkie. Oddam auto do sprawdzenia poziomu i poduszek oraz tych linek.
Linki są dostępne od dołu auta? Czy jakoś od góry od lewarka jest dostęp jak się to rozbierze?
emksuuu
Nowicjusz

24 Mar 2022, 09:46

emksuuu napisał(a):Linki są dostępne od dołu auta?
Od dołu raczej nic nie zrobisz bo mechanizm z linkami jest zabudowany i wygląda tak jak na załączonym zdjęciu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zerknij jeszcze na mocowania linek przy skrzyni czy tak jest wszystko ok bo w tych modelach potrafiły czasem pękać te czarne obudowy na końcu zaznaczone strzałką.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Mar 2022, 10:09

Ok dzięki zerknę i dam znać !

Ale to mam się do tego dostać od góry od lewarka ?
emksuuu
Nowicjusz