O co dokładnie chodzi?
Objawia się to takim szarpnięciem jak byśmy zwykły automat bez ręcznego zostawili na niewielkiej pochyłości. Wtedy po przerzuceniu z P na inne przełożenie występuje szarpnięcie bo samochód wisi na zapadce parkingowej. W hybrydzie Toyoty problem ten występuje w określonym przypadku. Uruchamiamy zapłon i jak silnik spalinowy odpali to wtedy próbując odrazu wrzucić przełożenie D lub R jest bardzo prawdopodobne że nastąpi szarpnięcie. Chodzi tu o zwolnienie zapadki parkingowej. Zaraz po odpaleniu jednostki spalinowej skrzynia, a dokładnie przekładnia planetarna jest obciążona przez generator. Na jej zewnętrznej stronie jest właśnie blokada zapadki parkingowej która najczęściej jest uruchamiana i zwalniana elektronicznie.

Jest na to prosty przepis. Wystarczy wrzucić bieg zaraz po tym jak system będzie w gotowości i zapali się na zielono READY przed odpaleniem silnika spalinowego który odpalany jest z kilkusekundowym opóźnieniem.
Ja spotkałem się kiedyś w C-HR z tym zjawiskiem ale myślałem że coś jest nie tak że skrzynia lub ma zużyty mocno olej. Jak się okazuje jest to przypadłość tego napędu o której warto wiedzieć.
Tu jest filmik w którym Pan opisuje co jak działa i po kolei składa taka skrzynie

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Dajcie znać czy zauważyliście kiedy taki problem w swoim samochodzie hybrydowym Toyoty...