[Master 2.5 DCI 2004 r.] Problem z 2-gim biegiem

22 Lis 2015, 01:43

Witam, mam uciążliwy problem z 2-gim biegiem. Mianowicie na zimnym silniku drugi bieg ma spore trudności ze "wskoczeniem" (szansa na wrzucenie 50/50). Dopiero pod sam koniec tego lewarka czuć, że bieg próbuje zaskoczyć i tu właśnie w momencie odpuszczania sprzęgła, a czasami nawet przy wciśniętym sprzęgle, słychać zgrzyty i traszki - wtedy muszę próbować go wrzucić jeszcze raz, aż do skutku. Podwójne wysprzęglanie i czekanie na niższe obroty nie pomaga.

Jak samochód nabierze temperatury, problem znika w powiedzmy 99%. Czuć, że bieg już zaskoczył od "połowy lewarka" - żadnych trzasków i zgrzytów, skrzynia działa jak należy.

Występuje to tylko przy drugim biegu i tylko przy zimnym silniku. Olej skrzyni wymieniony. Jakieś sugestie? Synchronizatory, łożyska?
Mastero
Nowicjusz

Auto: Renault Master

22 Lis 2015, 02:00

Przed wymianą oleju w skrzyni ten problem występował? Masz prawidłowy poziom oleju w skrzyni? Przy za wysokim stanie oleju mogą pojawiać się trudności z zapinaniem niektórych biegów.

Miałem podobnie w jednym samochodzie (osobówce) właśnie problem z drugim biegiem i okazało się że było za dużo oleju w skrzyni.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Lis 2015, 02:11

Problem występował przed i po wymianie oleju. Ale czy jest go za dużo to nie wiem. Muszę sprawdzić w takim razie.
Mastero
Nowicjusz

Auto: Renault Master