Zabudowa auta dostawczego na busa - firma bez homologacji

11 Lut 2016, 10:30

Witajcie.

Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa taka:
Chcę kupić auto dostawcze (blaszak) i przerobić je w firmie, która nie posiada homologacji do wykonywania zabudów jednak wszystkie elementy użyte do jej wykonania homologację posiadają jak to wygląda od strony prawnej ? Bus będzie jeździł w firmie przewozowej. Wiem, że firma ta wykonuje zabudowy ok 30 busów miesięcznie. Jak wygląda kwestia ubezpieczenia jeśli mam dowód rej na 9 osób, a ewentualna forma odpowiadania prawnie za skutki jakiegoś wypadku (auto bez homologacji)?
vipmaciek
Nowicjusz

Miejscowość: Raszyn

09 Mar 2016, 15:33

vipmaciek napisał(a):przerobić je w firmie, która nie posiada homologacji do wykonywania zabudów jednak wszystkie elementy użyte do jej wykonania homologację posiadają jak to wygląda od strony prawnej ?
Chyba po takiej przeróbce musisz zrobić przegląd i z tego co wiem nie tak prosto zmienić homologację? Czy pytałeś u źródła jak wygląda sprawa z dokumentami po przeróbce przez nich samochodu? Skoro robią ich aż tyle to chyba wiedzą jak dokładnie wygląda robota papierkowa żeby wszystko było legalnie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...