Problem z CB-radiem

27 Gru 2008, 13:42

Wiatam mam następujący problem z radyjkiem . Na początku wszystko było OK ale od jakiegoś czasu koledzy mowią że bardzo piszczy jak coś mówię coś się sprzęga nie mam pojęcia dlaczego.Mam radio onwa mk3 oraz antene cobra.
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Gru 2008, 16:54

Sprzęgać się moze np. z odtwarzaczem CD lub jakimś innym urządzeniem(np. telefonem),albo anteny z radia normalnego i Cb są za blisko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2008, 10:30

Dzięki za rade nie pomyślalem o tym a anteny mam blisko siebie przestawie antene od CB i zobaczymy.
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Gru 2008, 23:31

może być również przycisk PTT już zużyty, ten przy gruszce
Dyziek
Nowicjusz

29 Gru 2008, 13:58

Radio ma 3 miesiące więc raczej przycisk jest dobry
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Gru 2008, 14:59

a sprawdzałeś wszystko reflektometrem?? Może po prostu niezestrojone, ale jakieś małe zwarcie
Dyziek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
    Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...

14 Sty 2009, 02:09

Dyziek napisał(a):a sprawdzałeś wszystko reflektometrem??

Słuszna uwaga. Nie kombinuj z przestawianiem anteny czy sprzęganie bo jest blisko innego odbiornika BZDURA Dyziek wskazał idealnie
kamikadze_cb
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok

14 Sty 2009, 10:35

Koledzy dobrze mówia sprawdzic reflektometrm SWR. A to że jest blisko Fm to nie ma zadnego znaczenia u mnie nieraz sie nawet baty stykaja i jedyne co zauwarzyłem to tylko SWR podnosi sie wtedy z 1,2 do 1,5 zadnego zauwazalnego spadku w nadawaniu/odbiorze nie ma.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Sty 2009, 20:42

Koledzy sprawdziłem radyjko reflektometrem jest idealnie zostaje tylko jedna możliwość zakłócenia z instalacji elektrycznej (radio podpięte pod zapalniczkę). Jak będe miał chwilkę to pociągne osobne zasilanie do radyjka moze to pomoże.

Peugeot 306 XT
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sty 2009, 22:40

Kolego a jaki masz mikrofon do tego radia? Oryginalny czy kupowałeś jakiś? Jeżeli antena jest b.blisko gruszki w czasie nadawania to może się sprzęgać.
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Sty 2009, 15:02

Koledzy problem z radyjkiem rozwiązany :lol: zrobiłem osobną instalacje założyłem filtr i jest teraz bardzo dobrze.Dzięki wszystkim za rady.Szerokości!!
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika