Problem z klapą otwieraną elektrycznie w Jeep Commander 2007 Overland

11 Sty 2023, 12:06

Dzień dobry.
Mam problem z elektrycznie otwieraną klapą w Jeep Commander z 2007 r. Klapa nie otwiera się elektrycznie. Coś z zamkiem.
Zaznaczam, że nie jestem znawcą motoryzacji.
Jest to wersja Overland, czyli najbogatsza w tamtym czasie.
W Viggen Auto rozłożyli ręce. Mówią, że ten zamek był produkowany przez dwa lata i ma jakich 8 kabli, a wszystkie inne mają 7 albo 6. Mówią też, że nie produkują już tych zamków i że szukali na całym świecie.
Powiedzieli mi, że klapa nie będzie się otwierać ani elektrycznie ani mechanicznie. Pytanie do Szanownych Państwa - czy macie może kogoś, kto mógłby mi pomóc w tej kwestii? Zaznaczę od razu, że nie zależy mi, żeby klapa otwierała się elektrycznie. Może też mechanicznie. Chodzi o to, że jest to uciążliwe korzystać tylko z otwieranej szyby w tylnych drzwiach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jeszcze jedna sprawa. Z racji tego, że mieszkam w Warszawie preferuję kogoś w Warszawie lub okolicach. Ale jeśli ktoś, kto jest dalej będzie mógł pomóc to oczywiście przyjadę.
Jeszcze raz dziękuję.
Tomek
Tomek1973
Nowicjusz

11 Sty 2023, 12:13

Czyli nie możesz otworzyć w ogóle klapy? Elektryczny zamek nie reaguje na plilota i przycisk na klapie? Czy słychać zamek ale klapa się nie otwiera?
Tomek1973 napisał(a):W Viggen Auto rozłożyli ręce. Mówią, że ten zamek był produkowany przez dwa lata i ma jakich 8 kabli, a wszystkie inne mają 7 albo 6. Mówią też, że nie produkują już tych zamków i że szukali na całym świecie.
No dobrze ale co zrobili? Otworzyli klapę, sprawdzili zamek czy to faktycznie jego wina, a nie elektryki która do niego dochodzi? Postawili jakąś diagnozę czy z góry założyli że trzeba wymienić zamek?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sty 2023, 12:18

Z góry chyba tak założyli. To była ich diagnoza. Najprostsza z możliwych.
Tak, otworzyli klapę. Mówią, że już ich nie produkują i nie ma ich nigdzie we wszechświecie. Podobno podrzucał im zamki jakiś koleś który ma szrot i żaden nie pasował i nie dało się ich też przerobić.
Tomek1973
Nowicjusz

11 Sty 2023, 12:20

Nie mogę otworzyć w ogóle klapy. Zamek nie reaguje na pilota. Nie wiem, czy słychać zamek, kiedyś było słychać. Jak odbiorę go z serwisu to mogę sprawdzić.
Tomek1973
Nowicjusz

11 Sty 2023, 13:21

No więc właśnie tu potwierdza się że większość mechaników dzisiaj to wymieniacze nie potrafiący bliżej określić problemu bo tak najłatwiej i najszybciej. To żeby wymienić zamek to mogłeś sam założyć z góry :)
Poproś ich niech podadzą Ci numery OEM tego zamka będzie łatwiej go znaleźć, skoro go szukali to muszą je znać.

Można by było poszukać używki jeżeli faktycznie sam zamek jest uszkodzony ale to trzeba zdiagnozować odpowiednio. Tu na szybko używka [link do oferty na Allegro wygasł] z Twojego rocznika (nie wiem ile ma kabli).

Nowy też na pewno jest do znalezienia jak nie w PL to gdzieś na zagranicznych stronach.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Sty 2023, 13:40

Bardzo dziękuję za pomoc, zaraz ich zapytam o ten OEM. A znasz kogoś kto mógłby się tym zająć? Ale tak, żeby pomóc a nie jak serwis Jeepa :)
Tomek1973
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...
    Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...

11 Sty 2023, 14:04

Tu na pewno warto by było odstawić auto do elektromechanika lub elektryka który sprawdzi zamek i da odpowiedź czy da się go naprawić czy też pozostaje tylko wymiana. Czasem w takich sytuacjach jak Twoja może to być jakiś nawet niewielki problem no ale trzeba to zdiagnozować.

A zapytaj ich jeszcze czy wtyczka ma faktycznie wszystkie 8 pinów aktywnych (w skrócie chodzi o to czy faktycznie są tam wszystkie bolce i połączenia).
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Sty 2023, 14:06

Bardzo Ci dziękuję za pomoc :)
Tomek1973
Nowicjusz

07 Mar 2023, 01:28

Witam
Czy udalo się rozwiązać temat?
Mam podobny problem w Jeepie i rownież jestem z Warszawy i szukam jakiegoś specjalisty co to ogarnie
Jeepnięty
Obserwowany

07 Kwi 2023, 09:19

Dzień dobry wszystkim
Problem udało się rozwiązać. Uszkodzone były mikrostyki ( 2 na 3 ). Pan, który mi to naprawił kupił je po 17 zeta za sztukę.
Plus musiał dokupić silniczek, którego autoryzowany serwis Jeepa "zapomniał" włożyć z powrotem...
Ten silniczek był na jakiejś blaszce, która nie pasowała do tego modelu ale ten Pan przełożył sobie wszystko na tą blaszkę, która pasowała i teraz wszystko hula jak należy :)
Całkowity koszt ( silniczek ok. 350 PLN ) wyniósł 900 PLN.
Jeep za rozebranie i złożenie, bez naprawienia usterki ( niekompletne jak widać, bo silniczek im się zawieruszył ) po rabacie wziął 650.
W razie pytań jestem do dyspozycji :)
Tomek
Tomek1973
Nowicjusz

08 Kwi 2023, 23:58

Super
Rozumiem że naprawił to ktoś z Warszawy?czy byłaby możliwość namiaru na warsztat który to Panu naprawił bo również mam problem ze znalezieniem fachowca od tego bo nikt nie potrafi aktualnie dojść ładu z moją klapą
Jeepnięty
Obserwowany