Problem z mocą silnika

07 Maj 2012, 09:27

Witam,
Mam problem z samochodem, proszę o jakieś rady.
Problem zaczął się podczas redukcji biegów, przy wyprzedzaniu. Po zredukowaniu na trójkę pod maską zaczęło coś "szumieć" przy dodawaniu gazu, samochód stracił moc, a z rury wydostawał się ciemny dym. Stało się to na trasie i niestety musiałam dojechać takim autem (starałam się jechać na równych obrotach). Na szczęście nic w silniku nie stuka, a samochód jechał dalej i odpala. Kolega powiedział mi że może przeskoczył pasek rozrządu?? czy to możliwe, co jeszcze mogło się stać?? Samochód to Hyundai Getz 1.5 CRDI.
joannawu
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1999
Auto: Hyundai Getz 1.5 CRDI

07 Maj 2012, 11:04

witam ,
pasek to czarny scenariusz , ale pewnie autko prawie nówka nie śmigana :?
więc można na szybko sprawdzić czy przy gwałtownej reakcji silnika nie stracił szczelnosci przewód od turbinki :roll: ,
jak nie to serwis dla zabezpieczenia dalszych następstw :twisted:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2012, 11:31

Auto ma już 7 lat i 113tys. na liczniku. Sprawdzimy to co sugerujesz, dzięki:)
joannawu
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1999
Auto: Hyundai Getz 1.5 CRDI

07 Maj 2012, 12:12

Na początek należy sprawdzić szczelność grubych węży powietrznych od
turbiny poprzez intercooler do kolektora ssącego
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...