Witam wszystkich i proszę o pomoc.Mam Golfa IV 1.8 Turbno w standardzie 150 koni, po zmapowaniu jakieś 170-180.Na zegarach ma niecałe 190000, ale od nowości go nie mam więc kto wie.Samochód ma założoną instalacje gazową ponad trzy lata temu, w moim posiadaniu jest 4 rok.Od ok pół roku może trochę więcej zaobserwowałem, że kopci na jakiś siwy albo biały kolor. Zapach dymu jest duszący, ale nie jest to na pewno zapach oleju.Dzieje się tak na wolnych obrotach, a przynajmniej wtedy jest to widoczne, zwłaszcza gdy postoi kilka minut. Kopcenie nie zawsze występuje i jest różnej intensywności
W zimie kopcił cały czas, ale temperatura i krótkie przeloty nie pomagały w obserwacji.Oleju raczej nie ubywa w zastraszających ilościach, płyn dolewałem ostatnio jakieś pół roku temu.Samochód nie stracił mocy, a przynajmniej nie tak żeby było to do zaobserwowania w warunkach drogowych mimo okresowego wciskania gazu do podłogi.Pod korkiem ani na bagnecie żadnego widocznego szlamu.Oprócz tego z samochodem wszystko ok.