REKLAMA
Mam taki problem. Otóż...
Auto kupiłem 30.09.2010r. Umowe mam tylko na siebie zawartą. Zarejestrowałem końcem października na siebie... mam miękki dowód, stałego nie, a żeby go odebrać, trzeba mieć OC.
I tu problem. Byłem dzisiaj i chciałem je opłacić (było ubezpieczone na poprzedniego właściciela, zapłacił 436zł pierwszej raty, są dwie). Ja mam 22 lata, prawo jazdy od lipca tego roku, także nie mam żadnych zniżek, a że to Generali, to za wiek i to, ile mam prawo jazdy mam 200%. Musiałbym dopłacić teraz 898zł, a drugą ratę w marcu na 1263zł. Powiedzieli mi w ubezpieczalnie, że wypowiedzieć już nie mogę (bo nie mogę, 30 dni przekroczone dawno), ale mogę na zasadzie darowizny przekazać 50% pojazdu komuś, kto ma 60% zniżek. Po przeliczeniu wyszło, że nie dopłacałbym nic do tej raty pierwszej, a druga wyniosłaby mnie 207zł.
Tylko jak to zrobić? jak nie mam twardego dowodu i nie mogę go odebrać, bo muszę mieć ważne OC. Mogę wpierw zrobić tak, że zrobię darowiznę, potem zrobię tą aktualizację polisy na nas obojga i dopiero wtedy do WK, żeby wydali stały dowód (bo jeszcze musieliby dopisać drugiego właściciela).
Trochę zamotałem... ale chyba mnie zrozumiecie, a jak nie, to dopytajcie
Proszę o rady