Problem z odpalaniem - Chevrolet Trax 1.7D 130KM 96kW od 2013r.

05 Maj 2021, 11:20

Pojazd prawidłowo odpala na zimnym silniku, po przejechaniu około 10 kilometrów i zgaszeniu silnika - ponownie zapala po czym sekundę później gaśnie (przy odpalaniu słychać odgłosy jakby silnik chciał się wyrwać z ramy). Po odczekaniu około 15 minut odpala normalnie. Przeszukując internet znalazłem jedną osobę która miała taki sam problem (pomimo wymiany koła dwumasy i akumulatora), niestety wątek nie został poprowadzony dalej.
Proszę o pomoc :?
AbyZglowa
Obserwowany

05 Maj 2021, 13:28

Warto sprawdzić czy są jakieś błędy w sterowniku. Trzeba by się było przyjrzeć czujnikowi podającemu temperaturę płynu chłodzącego w silniku i jakie wartości podaje na zimnym i później na ciepłym.

Na pewno do sprawdzenia powinny pójść tu czujniki wałka rozrządu i wału.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Maj 2021, 08:50

Hej,
Miałem taki sam przypadek,
Tutaj znaleziony fimik z YT na przykładzie Cruze. :

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Do wymiany masz akumulator koniecznie przeznaczony do START/STOP :twisted:
K11
Obserwowany

09 Wrz 2022, 11:09

witam,jak możesz to odp.czy znalazłeś rozwiązanie tego problemu bo u mnie w trax dzieję sie to samo
asem
Obserwowany

09 Wrz 2022, 11:34

Tak potwierdzam, wymiana akumulatora koniecznie start stop.
K11
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
    W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...
    Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...