Problem z zapaleniem auta, auto gaśnie po zapaleniu i traci obroty

02 Mar 2018, 14:43

Cześć Wszystkim,

Proszę o pomoc i poradę w następującej sprawie.
Od dobrych dwóch miesięcy mam problem z zapaleniem auta na zimnym silniku. Jak już uda mi się je zapalić za 4 lub 5 razem auto traci obroty i jeżeli nie dodam mu gazu to auto zgaśnie. Auto zaczyna się jakby "dusić" i traci obroty. Na ciepłym silniku problemu nie ma, auto zapala bez problemu.
Dodam, że wymieniłem ostatnio pompę paliwa, akumulator sprawny, nowe świece, żaden błąd na komputerze się nie pojawia po podpięciu.
Zauważyłem też, że szybciej ubywa płynu chłodniczego niż zwykle na pierwszy rzut oka.

Proszę o pomoc.

Auto:
Ford Fiesta MK6, 2006 r., 1.3 Benzyna 70 KM.

Pozdrawiam,
Kamil.
KamilG91
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3 70KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

02 Mar 2018, 14:51

Dużo tego płynu ubywa? Być może wywaliło uszczelkę pod głowicą i auto po prostu ciężko odpala bo ucieka kompresja, a jak się rozgrzeje to rozszerza się materiał silnika i szczelność łapie. Wycieków w okolicy pompy, przewodów nie ma, chłodnica cała? Albo sonda lambda podaje błędne informacje do silnika przez co silnik dostaje zbyt uboga mieszankę na start czyli nie chodzi tak jak by na ssaniu, a jak się rozgrzeje to problem znika.
gber44

02 Mar 2018, 15:29

Wokół silnika wszystko suchutkie, pod korkiem nie ma żadnego szlamu, czy mazi, z rury też jakoś mega nie kopci tylko na zimnym silniku ale to jasna sprawa.
KamilG91
Nowicjusz

02 Mar 2018, 18:41

Sprawdź rezystancję sondy tej jak masz miernik.
gber44

03 Mar 2018, 15:10

W załączniku miejsce gdzie zauważyłem wyciek na takim łączeniu takich rur/przewodów. Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie ?
KamilG91
Nowicjusz