Problem z okablowaniem i wymiana głośników

08 Gru 2019, 15:12

Cześć. Wczoraj doszedłem do wniosku że mimo zmiany głośników fabrycznych na 13 cm pionierki na przodzie jako jedyne głośniki to był błąd. Chciałbym to zmienić na lepszy zestaw i przy okazji zasięgnąć rady co do okablowania. Ostatnio zauważyłem że przy kręcenia kierownica w lewą stronę lewy głośnik czasem przerywa. Jakby styk był gdzieś nie taki jak i powinien być.
Przy basie słychać że 13 cm to za mało żeby coś sensownego wywalić do auta.
Moje obecne radio to jvc kdr312, samochód to daewoo lanos. Wygłuszenie mam rozpoczęte, w przyszłym tygodnu chce dokupić z 3maty i dokończyć wytlumienie przednich drzwi. Muzyki jakiej głównie słucham to rock, punk i zdarzają się bardziej basowe kawałki typu bandito - Twenty one pilots (taki przykład)
W drzwi mogę wsadzić 16cm z mdfem. A gdzieś na deskę jestem w stanie powrzucac na mocnej taśmie dwustronne tweetery.
Mój budżet na poprawę audio to narazie Max 500 nieliczac mat w drzwi które zostawiam na osobny budżet. Głośniki czy inne bajery chce kupić na allegro lub stacjonarne, olx odpada. Dodam że posiadam szpule 20m kabla do głośników takich domowych. Jeśli się nada to będę zadowolony :)
I jeszcze takie jedno pytanko. Po oklejeniu drzwi w środku jak zamontować kable na ściance żeby nie latały przy basie? Jest na to jakiś kozak sposób?

Z góry dzięki za pomoc
Xylizkb
Początkujący

Zdjęcia: 2

08 Gru 2019, 21:00

Xylizkb napisał(a):Ostatnio zauważyłem że przy kręcenia kierownica w lewą stronę lewy głośnik czasem przerywa. Jakby styk był gdzieś nie taki jak i powinien być.
Pewnie masz gdzieś luźne kable od głośnika lub są pęknięte w peszlu lub też słabo łączą w kostce przy radiu lub samym głośniku.
Xylizkb napisał(a):Przy basie słychać że 13 cm to za mało
Mało i tu raczej dobrego basu nie wyciągniesz.
Xylizkb napisał(a):W drzwi mogę wsadzić 16cm z mdfem. A gdzieś na deskę jestem w stanie powrzucac na mocnej taśmie dwustronne tweetery.
Może lepiej zostawić to co masz w drzwiach dodać na desce tweetery + zwrotnice i wrzucić na tył jakieś większe głośniki ze wzmacniaczem? Wtedy jest większa szansa że taki zestaw całkiem dobrze zagra.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Gru 2019, 21:03

możesz i 20 w drzwi wrzucić i i tak nie będzie basu, chcesz bas to wzmak i murzynek do bagażnika
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2019, 22:08

Cichy77 napisał(a):
Xylizkb napisał(a):Ostatnio zauważyłem że przy kręcenia kierownica w lewą stronę lewy głośnik czasem przerywa. Jakby styk był gdzieś nie taki jak i powinien być.
Pewnie masz gdzieś luźne kable od głośnika lub są pęknięte w peszlu lub też słabo łączą w kostce przy radiu lub samym głośniku.
Xylizkb napisał(a):Przy basie słychać że 13 cm to za mało
Mało i tu raczej dobrego basu nie wyciągniesz.
Xylizkb napisał(a):W drzwi mogę wsadzić 16cm z mdfem. A gdzieś na deskę jestem w stanie powrzucac na mocnej taśmie dwustronne tweetery.
Może lepiej zostawić to co masz w drzwiach dodać na desce tweetery + zwrotnice i wrzucić na tył jakieś większe głośniki ze wzmacniaczem? Wtedy jest większa szansa że taki zestaw całkiem dobrze zagra.

Z tymi kablami to faktycznie może przy montowaniu głośników źle podpiąłem i słabo styka.
Co do przodu to na pewno będę je wymieniał na jskeis 16 bo przy glosniejszej muzyce bass wszystko psuje. Nawet jak dołożę do tego skrzynie do tyłu to przod będzie mi psuć właśnie to buczenie z pionierów. Bass nie musi być jakiś super, głównie słucham rocka więc nawet bez skrzyni a mocnym przodem to będzie mi to prasowac. Byle nie pierdzialo przy mocniejsze głośności i nie harczalo
Xylizkb
Początkujący

Zdjęcia: 2

08 Gru 2019, 22:18

Tak tylko że jak zakładasz coś pod wzmakiem z tyłu to bass na przodzie masz na 0 więc nic Ci tam nie popsuje. Uważam że ladujesz pracę i pieniądze nie tam gdzie trzeba a upragnionego efektu nie doswiadczysz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2019, 22:21

Dokładnie. Zmieniając głośniki z przodu na większe nie dając też ich pod wzmacniacz tylko bezpośrednio pod radio nie będzie lepiej no może minimalnie. Lepiej dać bas z tyłu a z przodu zmniejszyć go na głośnikach i zobaczysz że w takiej konfiguracji będzie fajnie grało.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 3 - kompaktowy hatchback do miasta
    Zainteresowani zakupem Mazdy 3 z automatyczną skrzynią biegów mają do wyboru jedną jednostkę – 120-konny silnik o pojemności dwóch litrów. Według danych producenta jego spalanie wynosi 5,6 l/100 ...
    11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...