[Avensis T22] Problem z prędkościomierzem - wskazuje losową wartość

19 Sty 2017, 10:22

Witam,
mam problem z wariującym prędkościomierzem. Bardzo często wskazuje on losową wartość lub też skacze jak mu się podoba. Jest to dość nieregularne, tzn. zdarza się dzień że wskazówka pokazuje w miarę poprawną prędkość (od czasu do czasu skoczy sobie w górę), ale są też dni że od razu po włączeniu silnika wskazówka leci w górę i pokazuję, że niby jadę 120km/h a ja stoję w miejscu. Często też stojąc na czerwonym dzieje się podobnie.
Wyczytałem, że problemem może być impulsator zwany też czujnikiem prędkości. Kupiłem więc taki czujnik i wymieniłem. Niestety to nic nie dało. Kupiłem więc drugi, bo uznałem, że może wcześniej jakiś uszkodzony trafiłem. Niestety i tym razem efektu nie było.
Problem męczy mnie już ponad rok i jest dość irytujący bo o ile bez poprawnych wskazań prędkości mogę żyć to już źle naliczany przebieg samochodu mnie bardzo denerwuje.
Byłem z tym u swojego mechanika on jednak twierdzi, że nie jest to problem z mechaniką tylko z elektryką. Podjechałem więc do elektryka, a ten mi mówi że robota dla mechanika, a nie dla elektryka :/

Czy Wy macie jakieś pomysły co może być nie tak z moim prędkościomierzem?
Zastanawiam się czy może to zegary nie są walnięte? Możliwe to?
towerone
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

22 Sty 2017, 12:39

towerone napisał(a):Wyczytałem, że problemem może być impulsator zwany też czujnikiem prędkości. Kupiłem więc taki czujnik i wymieniłem. Niestety to nic nie dało. Kupiłem więc drugi, bo uznałem, że może wcześniej jakiś uszkodzony trafiłem. Niestety i tym razem efektu nie było.
Do sprawdzenia wiązka przewodów która idzie do licznika i masa licznika która może powodować właśnie takie problemy.

towerone napisał(a):Czy Wy macie jakieś pomysły co może być nie tak z moim prędkościomierzem?
Zastanawiam się czy może to zegary nie są walnięte? Możliwe to?
Tak, problem może być w samych zegarach i jak byś miał możliwość kupienia innych, a wcześniej podmiany i sprawdzenia czy działają prawidłowo to by była najlepsza opcja bo wtedy eliminujesz problem z samymi zegarami.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...