Problem z przeglądem B2 w W176 klasa A

12 Sty 2021, 15:53

Witam, od jakiegoś czasu mam na kokpicie wyświetlony przegląd b2
Zrobiłem kasowanie inspekcji tak jak tutaj

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ale nadal mam błędy, takie jak w załaczniku,
proszę o pomoc

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

himeroza
Nowicjusz

• 12 Sty 2021, 16:32

Jeździłeś już samochodem i te błędy nie znikają?

Generalnie drugi błąd jest spowodowany pierwszym bo system zapobiegający kolizjom nie będzie działał jak układ hamulcowy nie przejdzie samodiagnostyki lub będzie coś w nim uszkodzone. Czasem system zapobiegający kolizjom może być chwilowo niedostępny bo zamókł radar, jest zbyt mała odległość przodu od ściany lub auta przed nami po uruchomieniu pojazdu przez co system nie może przeprowadzić autodiagnostyki. Może też być uszkodzony radar co rzadziej się zdarza ale wtedy raczej błąd będzie inny i inna informacja na wyświetlaczu.

To raczej nie problem z przeglądem jak napisałeś w temacie bo jego wskazania skasowałeś (z tego co się domyślam) tylko z wyświetleniem komunikatów ostrzegawczych :)

Powinieneś dokładnie odczytać błędy podłączając się jakimś interfejsem i zobaczyć co jest zapisane w pamięci.

Tu masz opisy z instrukcji:

Do pierwszego błędu ze zdjęcia:
    Układy EBD (Electronic Brake-force Distribution), ABS, BAS, ESP, funkcja stabilizowania przyczepy przez ESP, funkcja HOLD, funkcja wspomagania ruszania na wzniesieniu i PRE-SAFE są niedostępne z powodu usterki.

Awaria może również dotyczyć adaptacyjnych świateł stop i COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS.

Słychać sygnał ostrzegawczy.

Dodatkowo mogą świecić się lampki ostrzegawcze i w zestawie wskaźników.

OSTRZEŻENIE

Układ hamulcowy działa nadal z normalną skutecznością, choć bez wspomagania przez wyżej wymienione funkcje. Dlatego np. w razie pełnego hamowania może dojść do zablokowania się kół przednich i tylnych.

W wyniku tego sterowność i reakcje pojazdu podczas jazdy są mocno zakłócone. Droga hamowania w sytuacjach awaryjnych może się wydłużyć.

Jeśli ESP nie jest gotowy do działania, ingerencja ESP nie następuje.

Istnieje podwyższone ryzyko poślizgu i wypadku!

Ostrożnie kontynuować jazdę.

Niezwłocznie udać się do fachowego serwisu.

Do drugiego błędu ze zdjęcia:
    Układ ABS, BAS, ESP, funkcja stabilizowania przyczepy przez ESP, funkcja HOLD, funkcja wspomagania ruszania na wzniesieniu i PRE-SAFE są chwilowo niedostępne.

Awaria może również dotyczyć adaptacyjnych świateł stop i COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS.

Dodatkowo mogą świecić się lampki ostrzegawcze w zestawie wskaźników.

Układ ATTENTION ASSIST jest wyłączony.

Możliwe przyczyny:

Autodiagnostyka nie jest jeszcze zakończona.

Napięcie w instalacji elektrycznej może być za niskie.

OSTRZEŻENIE
    Układ hamulcowy działa nadal z normalną skutecznością, choć bez wspomagania przez wyżej wymienione funkcje. Dlatego np. w razie pełnego hamowania może dojść do zablokowania się kół.

W wyniku tego sterowność i reakcje pojazdu podczas jazdy są mocno zakłócone. Droga hamowania w sytuacjach awaryjnych może się wydłużyć.

Jeśli ESP nie jest gotowy do działania, ingerencja ESP nie następuje.

Istnieje podwyższone ryzyko poślizgu i wypadku!

Na odpowiednim odcinku drogi ostrożnie pokonać kilka łagodnych zakrętów z prędkością wyższą niż 20 km/h.

Jeśli komunikat zniknie z wyświetlacza, wyżej wymienione funkcje są ponownie dostępne.

Jeśli na wyświetlaczu wielofunkcyjnym nadal pojawia się komunikat:
    - Ostrożnie kontynuować jazdę.
    - Niezwłocznie udać się do fachowego serwisu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Sty 2021, 17:01

Jestem umówiony ze specem, odczyta błędy i zobaczymy co dalej :(
    himeroza
    Nowicjusz

04 Lut 2021, 10:02

Jestem już po naprawie, okazało się że nie działa czujnik kąta skrętu :(
    Samego czujnika nie da się kupić trzeba wymienić cały moduł ;/ w ASO koszt prawie 1900zł plus robocizna.
    Znalazłem używany, narazie działa, kalibracja przeprowadzona i wszystkie systemy bezpieczeństwa ruszyły.
    Jestem w szoku że taka część psuje się nagminnie w mercedesach zwłaszcza że ja mam zaledwie 5letnie auto z 110tyś przebiegu...... dramat!
    himeroza
    Nowicjusz

04 Lut 2021, 10:47

Ważne że udało ci się znaleźć używany. Generalnie problem jest w tym że nie można wymienić samego czujnika. Tak jest często z różnymi częściami które wymieniane są w pakietach. Przecież taniej można by było zmienić sam czujnik ale tu chodzi o to że taka usługa jest wtedy dla serwisu nie opłacalna.

Dzisiaj czujniki kąta skrętu są już chyba we wszystkich samochodach. Niestety elektronika ma to do siebie że również potrafi się coś w niej rozkalibrować lub popsuć.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

09 Lut 2021, 09:48

Wiem że te czujniki są w każdym aucie ale jakoś tak bardziej boli jak się coś psuje w mercu........... no nie powinno tak się dziać
    himeroza
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Ryzykowne rozmowy podczas jazdy
      Rozmowa przez telefon, pisanie SMS-ów podczas jazdy czy manipulowanie przy innych urządzeniach elektronicznych sprzyja dekoncentracji i roztargnieniu kierowców. Kiedy kierowca pisze SMS-a w trakcie jazdy, ryzyko ...

09 Lut 2021, 12:29

himeroza napisał(a):jakoś tak bardziej boli jak się coś psuje w mercu........... no nie powinno tak się dziać
    Niestety dzisiaj marka już nie ma takiego znaczenia jak kiedyś. Najgorzej boli to że nie można wymienić / kupić małego elementu który odmawia posłuszeństwa tylko od razu cały moduł.
    Rokiko
    Forumowicz VIP