Problem z rejestracją pojazdu

25 Paź 2009, 16:26

Nie wiem czy na dobre forum się wciskam?
Witam wszystkich.Mam dosyć poważny (wydaje mi się)problem.
Otóż 27.09.2009 kupiłem samochód Ford Eskort 1.3 z 1991roku za cenę 1000zl.
Polisa ubezpieczeniowa zawarta w PZU ważna jest do 07.11.2009r.
27.10.2009r tj. we wtorek mija mój termin do którego mam przerejestrować pojazd,jest tylko jeden problem,nie mam na to kasy żeby to załatwić,miałem teraz niespodziewanie duży wydatek i zostałem w dołku finansowym.Kasę na to będę miał dnia 30 tego miesiąca.Czy coś się stanie jeżeli zamiast jutro pójdę to załatwić 2 listopada za tydzień?O wydział komunikacji się nie boję.Boję się tylko o ubezpieczalnie ponieważ przyszło mi już z PZU pismo do domu że polisa przechodzi na mnie i wyliczyli mi tego 1400zl,a w HDI zaplacę 441zl za rok.Tylko że ja jutro musiał bym wypowiedzenie zrobić tej polisy z PZU no ale jak to zrobię to samochód zostanie bez OC przez tydzień czasu.Chyba że można zrobić taki myk że zapłacę sobie jutro OC w HDI a za tydzień zarejestruję auto,bo tyle kasy na jedną ratę to bym znalazł.Prosił bym Was o jakieśkolwiek rady na ten temat bo dziś muszę wiedzieć co i jak.Jeśli za dużo namieszałem to przepraszam.
Artur864

25 Paź 2009, 20:38

Niestety musisz ubezpieczyć.Tak jak piszesz,do 26.X. masz czas,żeby się zastanowić co zrobić.Jak nie wypowiesz ubezpieczenia,to 27.X.(ostatniego dnia) ono automatycznie przechodzi na następny rok.I nie ma możliwości,żeby zmieni.ć ubezpieczyciela przez cały okres trwania umowy,czyli przez cały następny rok.
Ale jeżeli będzie to tylko tydzień,to możesz auto ubezpieczyć w którejś zfirm internetowych(Link4,Direct).W dniu 26.X,czyli jutro,wypowiadasz umowę OC u tego ubezpieczyciela,u którego auto jest obecnie ubezpieczone i w dniu 27.X lub 28.X. najpóźniej zawierasz umowę OC u któregoś z internetowych ubezpieczycieli.Tylko musisz od razu,podczas rozmowy telefonicznej poprosić o przesłanie na maila umowy zawarcia ubezpieczenia.Musisz ją sobie wydrukować i wozić przy sobie jako dowód zawarcia ubezpieczenia OC,do czasu,aż przyjdzie ci pocztą ubezpieczenie.Wówczas płacisz u listonosza lub na poczcie i odbierasz umowę i potwierdzenie zawarcia umowy OC.To potwierdzenie internetowe ważne jest 30 dni.Czas,w jakim przyjdzie ci pocztą to ubezpieczenie to jest właśnie do tygodnia czasu.Żeby zyskać jeszcze więcej na czasie,to nie musisz odbierać z poczty tego ubezpieczenia od razu jak ono przyjdzie.Nie wpuszczaj listonosza i zostawi ci on awizo.A z poczty musisz odebrać za kilka dni)ale musisz się dowiedzieć,jak długo taka przesyłka może lezeć na poczcie).W ten sposó tydzień czasu napewno zyskasz.
Co do przerejestrowania samochodu - wg przepisów masz obowiążek to zrobić do 30 dni od daty zakupu samochodu.Ale jak tego nie zrobisz,to nic się nie stanie,ponieważ ustawiodawca jak zwykle nie pomyślał przy uchwalaniu tego przepisu i nie wyznaczył za to żadnej kary - ot,taka jedna z wielu dziur w polskim prawie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Paź 2009, 23:26

A czy mogę zapłacić to oc nie rejestrując auta na siebie?na stare tablice i stary dowod mogę zapłacić to oc?czy musze najpierw przerejestrowac auto?bo nie do końca zrozumiałem
Artur864

26 Paź 2009, 12:36

Pewnie,że możesz.Z tym,że po przerejestrowaniu będziesz musiał ponownie iść do ubezpieczyciela spisać aneks - będą inne numery i właściciel w dowodzie rejestracyjnym.
Możesz też zrobić taki numer,że będziesz jeździł bez kwitka potwierdzającego zawarcie umowy OC,a w razie jak zatrzyma cię policja,to dostaniesz mandat 50 zł i pojedziesz dalej.Warunkiem jest,że nie wypowiesz umowy OC i przejdzie ona automatycznie na ciebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...