Problem z rejestracją / stary wpis komorniczy

27 Lut 2025, 14:42

Witam,

Zakupiłem niedawno używany pojazd osobowy i udałem do wydziału komunikacji celem przerejestrowania.
W wydziale dowiedziałem się, iż nie mogą mi wydać rejestracji ponieważ na samochodzie widnieje w systemie komornik.
Skontaktowałem się więc z sprzedającym i dowiedziałem się, że rzeczywiście komornik zajął auto ale jeszcze gdy właścicielem auta była osoba od której poprzedni właściciel auto zakupił (miało to miejsce 15 lat temu). Sprawa ponoć została wyjaśniona, umorzona i auto udało się wówczas zarejestrować.
Sprawdziłem jednak czy w rejestrze zastawów pojazd ten nie figuruje. Dostałem pismo z urzędu stwierdzające iż pojazd o podanym nr VIN nie figuruje w rejestrze zastawów, w rządowej historii pojazdów również nie ma wpisu o komorniku.

Co powinienem zrobić w tej sytuacji. Z góry dziękuję za pomoc jeśli ktoś ma pomysł lub znalazł się kiedyś w podobnej sytuacji.

Pozdrawiam
SzymonZw
Obserwowany

27 Lut 2025, 20:04

Sprawdź historię pojazdu w CEPiK tam istnieje informacja o zajęciu lub zabezpieczeniu komorniczym .Jeśli sytuacja z komornikiem została wyjaśniona to poprzedni właściciele powinni dysponować stosowną dokumentacją w tym zakresie wiec powinni ci ją bez problemu przekazać. Ostatecznie uzyskaj od poprzednich właścicieli numer akt sprawy i od kancelarii komorniczej która to prowadziła żądaj wydania stosownego sprostowania.Ostatecznie twój Wydział komunikacji może się skontaktować z wydziałem komunikacji poprzedniego właściciela i wyjaśnić jak auto zostało tam zarejestrowane...przecież musieli je zarejestrować w oparciu i jakieś dokumenty.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

27 Lut 2025, 21:16

Zwrócić auto do sprzedawcy tytułem wady prawnej . Masz kupić i bez problemu zarejestrować . Jeśli inaczej to coś szyte grubymi nićmi . Takie moje zdanie .....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

28 Lut 2025, 08:26

Jeśli nie zależy ci na tym aucie to zrób tak jak pisze powyżej ,,Bonifacy" chyba że jest to auto o które chcesz powalczyć
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...