Sprzedaż samochodu zarejestrowanego w Niemczech

Dzisiaj, 15:17

Dzień dobry,
jestem właścicielem samochodu, który kupiłem i zarejestrowałem w Niemczech w październiku ubiegłego roku. W tym miesiącu przeprowadziłem się jednak do Polski i chcę ten samochód sprzedać, zaznaczę że jestem totalnie zielony w tych tematach. Auto jest zarejestrowane i ubezpieczone na mnie w Niemczech, nie jest formalnie sprowadzone do Polski, nie płaciłem akcyzy. Jakie podjąć kroki, aby sprawnie i legalnie sprzedać ten samochód? Wyrejestrować go i wystawić niezarejestrowanego? Czy najpierw sprzedać, a potem wyrejestrować? A może w ogóle najpierw go przerejestrować na polskie blachy? I jak wygląda wtedy sprawa ze sprowadzeniem/akcyzą i podatkiem od wzbogacenia się?
Pozdrawiam,
Krystian
Imanat
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren Senna - wydech o sześciokątnym przekroju
    W przypadku McLarena Senna możemy mówić o dwóch typach wydechu, bowiem na niektórych rynkach układ wydechowy samochodu jest zakończony dwoma końcówkami, a na innych trzema. Ta druga konfiguracja ...
    Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...