Problem z ruszaniem z ręcznego pod górkę - help :(

22 Lip 2010, 10:35

Nie przesadzajcie z tym gazem. Wszystko róbcie spokojnie i z wyczuciem. Nie ma sensu piłować silnika licząc, że to wszystko rozwiąże.
Tylko spokój nas uratuje :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

08 Sie 2010, 12:43

Sluszna uwaga z ta iloscia gazu, prawie mozna by rzec 'czym wiecej tym lepiej' chociaz lepiej zachowac umiar, ale to sie z czasem wycwiczy...
Ostatnio edytowany przez fdswer, 08 Sie 2010, 13:08, edytowano w sumie 1 raz
fdswer
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

11 Sie 2010, 08:48

A jechaliście Chevroletem Aveo w gazie? :D Z Maluchem nie miałem takich problemów <wspomina> :P.
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Sie 2010, 12:32

shilay napisał(a):A jechaliście Chevroletem Aveo w gazie? :D Z Maluchem nie miałem takich problemów <wspomina> :P.

Jechałem Aveo sedanem w najsłabszej benzynie i miałem problemy z ruszeniem normalnym po przesiadce z mojego samochodu, a w gazie to czuję że to od połowy skali obrotomierza trzeba jeździć.. :D
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

19 Sie 2010, 01:08

Nie podawajcie instrukcji typu dojdź do 3tys. obrotów... Każdy silnik ma inną charakterystykę a przecież jazda na pamięć nie ma sensu. Lepiej sobie wyrobić wyczucie.
Najlepiej będzie jak wykupisz sobie kilka godzin doszkalających w jakimś ośrodku. Nikt Ci nie wytłumaczy tego tak dobrze przez internet jak osoba, która może z tobą siedzieć w samochodzie, obok.

Generalnie jednak najważniejsze jest to byś miała dobre wyczucie sprzęgła i to w sumie tyle. Ruszając najpierw na płaskiej powierzchni puszczaj powoli sprzęgło. Wyczuj dokładnie moment w którym auto zaczyna ruszać i zapamiętaj to położenie :)
Następnym razem możesz przećwiczyć na górce. Zaciągasz ręczny i ruszając najpierw puszczasz sprzęgło a hamulec puszczasz gdy sprzęgło będzie w momencie w którym auto zaczyna ruszać. Odpowiednio przy tym wszystkim dodajesz gazu.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

20 Sie 2010, 17:49

lucky_man napisał(a):Zaciągasz ręczny i ruszając najpierw puszczasz sprzęgło a hamulec puszczasz gdy sprzęgło będzie w momencie w którym auto zaczyna ruszać.

Ten moment wyraznie czuć. Samochód aż prosi nas o odpuszczenie chamulca, przysiada na zadzie i rwie się do przodu :wink:
A tak poważnie to słychać to po dzwięku silnika i po spadku obrotów.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy

24 Lis 2011, 17:38

[b] Witam wszystkich nie uwieżycie ale egzamin zdałam w czerwcu z 1 razem i na egzaminie w mieście miałam aż trzy razy rusznie pod górką, naprawde to jest takie proste ale....Gdy przesiadłam się do innego auta Audi Kombi to raz mi sie uda ruszyć odrazu a innym razem gaśnie.dodaje za mało gazu.Jestem taka zła na siebie bo gdy tylko mam gdzieś jechać to sie już stresuje bo za każdym razem musze wyjeżdżać pod górke innego wyjazdu na główną droge nie ma .Jestem zrozpaczona ale muszę powoli próbować i nauczyć się i wyczuć te obroty. :wink: To tyle życze wszystkim którzy mają z tym problem cierpliwośći.za pół roku może szybciej wejdzie nam to w krew. :wink:
beatrix1
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 06 2011

26 Lis 2011, 18:53

Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

Nie wiem co w tym trudnego. Zaciągasz ręczny i ruszasz, jak czujesz, że auto próbuje ciągnąć do przodu, a tył delikatnie przysiada, bo tylne koła "zostają w miejscu", to puszczasz ręczny i jedziesz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika