Problem z Szyberdachem

01 Cze 2019, 23:28

Witam,
Mam problem z szyberdachem w mojej maździe 323F bg z 1991 roku. Od momentu jak ją kupiłem już nie działał, jednak teraz kiedy nadeszły upalne dni, chciałoby się skorzystać z takiego dobrodziejstwa, jednak szyber nie chce współpracować.

Problem polega na tym, że gdy silniczek chodzi prowadnica po stronie pasażera podnosi lekko szyberdach, a po stronie kierowcy nie dzieje się nic, nawet nie drgnie.

Zdjąłem podsufitkę, dobrałem się do niego, jednak nie wiem jak dostać się do prowadnic, odkręciłem wszystkie śruby od całego mechanizmu jednak on i tak nie chciał zejść :shock:

Co może być przyczyną takiej sytuacji i jak jej zaradzić? Ile ewentualnie za taką naprawę wziąłby fachowiec i gdzie takich szukać, bo w Bydgoszczy nie mogę znaleźć serwisu szyberdachów..

Kilka zdjęć poglądowych:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

02 Cze 2019, 09:50

Może trzeba to rozebrać i wyczyścić i nasmarować?
gber44

02 Cze 2019, 10:40

Bardzo możliwe, że masz rację, ale jak zdemontować taki szyberdach? Odkręciłem wszystkie śrubki 4 po bokach i 4 od strony silnika, a mechanizm z płytą i tak nie chciał wyjść, tak jakby coś jeszcze trzymało :/
marcinek123
Początkujący

03 Cze 2019, 16:16

Tak naprawdę to jest dach otwierany szyber były z szybą :)
Czy ten dach też nie chce się odsuwać?
Moim zdaniem patrząc na zdjęcia żeby go naprawić trzeba by było ściągnąć cały mechanizm z prowadnicami czyli to co jest czarne, wszystko razem z silnikiem napędu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Cze 2019, 10:05

Znalazłem winowajcę niesprawności szyberdachu. Odpękł taki element i dlatego nie dociska tej sprężyny, która jest odpowiedzialna za sterowanie podnoszenia części szyberdachu nad kierowcą :/
Czy da się to jakoś naprawić czy tylko i wyłącznie wymiana?
marcinek123
Początkujący

17 Cze 2019, 08:42

Widać że to jest odlew aluminiowy więc ciężko będzie to naprawić bez wymiany tym bardziej że działają na to miejsce na pewno spore siły. Możesz oczywiście pokusić się o zaspawanie tego miejsca i poprosić o jego wzmocnienie być może to wytrzyma. Tylko musiałbyś znaleźć kogoś kto zajmuje się typowo spawaniem aluminium.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flagowy SUV Lexusa zostanie zelektryfikowany
    Koncern Toyota zapowiedział przyspieszenie upowszechniania samochodów zelektryfikowanych – hybrydowych, hybryd plug-in oraz aut czysto elektrycznych, zasilanych akumulatorami lub wodorowymi ogniwami paliwowymi. ...