Problem z tankowaniem LPG Civic 1.4 rok 1999

05 Lis 2015, 14:36

Cześć, mam pewien problem. Kupiłem ostatnio mojej dziewczynie Honde Civic 1.4 90 KM z LPG rok 1999. Z początku auto chodziło ok, ale pojawił się problem. Otóż nie można zupełnie zatankować samochodu, zbiornik jest pusty, pali się rezerwa, auto nie jedzie na LPG a na stacji wchodzi paliwa za 2-3 zł i odbija jak by był pełny. Nie wiem co mam z tym zrobić, liczę na waszą pomoc, albo na dobry warsztat który nie skroi ze mnie nie wiadomo ile za pomoc w diagnozie...
Maks86
Nowicjusz

Auto: Mazda cx7

06 Lis 2015, 11:17

Gdyby wskaźnik pokazywał ci, że masz pełny zbiornik, to wina byłaby w pływaku. Ale piszesz, że świeci ci się rezerwa, więc albo masz zablokowaną tą kulkę we wlewie, albo uszkodził się wielozawór.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2015, 14:52

Hmm, ok dzięki za pomoc;) A znasz może jakiś warsztat gdzie mogą to wymienić od ręki i nie zepsuć nic przy okazji?
Maks86
Nowicjusz

18 Lis 2015, 15:22

Tak jak pisze MotoAlbercik mogą być dwie przyczyny albo wielozawór w butli się zawiesił albo zawór tankowania. Obie te rzeczy wymieni ci bez problemu serwis LPG którego musisz poszukać w swojej okolicy.

Możesz jeszcze spróbować gumowym młotkiem uderzyć w butlę nad wielozaworem (butla powinna być pusta) jak się tylko zawiesił to takie uderzenie może pomóc w jego odblokowaniu. Nie zawsze to działa ale warto sprawdzić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Lis 2015, 12:19

Tak powiem szczerze, wolałbym nie walić młotkiem w tą butlę - nie wiem czy na 100% będzie pusty a nie chciałbym zostać wpisany do Księgi Rekordów Darwina :)
Poszukam jakiegoś warsztatu - może coś ciekawego oni wymyślą - myslę, że taka pierdoła nie powinna być droga w naprawie.
Jak cos wywiem się, to dam znać.
Maks86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
    Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...