Problem z tankowaniem LPG Civic 1.4 rok 1999

05 Lis 2015, 13:36

Cześć, mam pewien problem. Kupiłem ostatnio mojej dziewczynie Honde Civic 1.4 90 KM z LPG rok 1999. Z początku auto chodziło ok, ale pojawił się problem. Otóż nie można zupełnie zatankować samochodu, zbiornik jest pusty, pali się rezerwa, auto nie jedzie na LPG a na stacji wchodzi paliwa za 2-3 zł i odbija jak by był pełny. Nie wiem co mam z tym zrobić, liczę na waszą pomoc, albo na dobry warsztat który nie skroi ze mnie nie wiadomo ile za pomoc w diagnozie...
Maks86
Nowicjusz

Auto: Mazda cx7

06 Lis 2015, 10:17

Gdyby wskaźnik pokazywał ci, że masz pełny zbiornik, to wina byłaby w pływaku. Ale piszesz, że świeci ci się rezerwa, więc albo masz zablokowaną tą kulkę we wlewie, albo uszkodził się wielozawór.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2015, 13:52

Hmm, ok dzięki za pomoc;) A znasz może jakiś warsztat gdzie mogą to wymienić od ręki i nie zepsuć nic przy okazji?
Maks86
Nowicjusz

18 Lis 2015, 14:22

Tak jak pisze MotoAlbercik mogą być dwie przyczyny albo wielozawór w butli się zawiesił albo zawór tankowania. Obie te rzeczy wymieni ci bez problemu serwis LPG którego musisz poszukać w swojej okolicy.

Możesz jeszcze spróbować gumowym młotkiem uderzyć w butlę nad wielozaworem (butla powinna być pusta) jak się tylko zawiesił to takie uderzenie może pomóc w jego odblokowaniu. Nie zawsze to działa ale warto sprawdzić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Lis 2015, 11:19

Tak powiem szczerze, wolałbym nie walić młotkiem w tą butlę - nie wiem czy na 100% będzie pusty a nie chciałbym zostać wpisany do Księgi Rekordów Darwina :)
Poszukam jakiegoś warsztatu - może coś ciekawego oni wymyślą - myslę, że taka pierdoła nie powinna być droga w naprawie.
Jak cos wywiem się, to dam znać.
Maks86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...