Problem z ubezpieczeniem. Rekalkulacja składki.

12 Lip 2014, 09:42

Witam serdecznie. Samochód kupiłem jakiś czas temu i pojawił się pewien problem. Samochód ma opłacone OC do końca marca 2015, zostało opłacone z góry przy zniżkach 60% przez poprzedniego właściciela. Ja kupiłem samochód jako współwłaściciel, razem z Ojcem, który ma maksymalne zniżki, więc analogicznie, w dowodzie widnieje jako główny właściciel. Ostatnio natomiast przy przepisywaniu polisy OC, okazało się, że firma liczy zniżki właściciela, który ma ich najmniej i wynik jest taki, że muszę dopłacić 1400zł do samochodu, który kupiłem za "900". Na dowód tego, że jestem współwłaścicielem muszę wysłać skan DR w celu sprawdzenia ilu jest właścicieli. Tutaj pojawia się problem, gdyż sytuacja wskazuje na zwyczajne wyciąganie pieniędzy od klienta ze strony ubezpieczalni, dlatego mam nadzieję, że pomożecie mi sytuację rozwiązać i wyjść "obronną ręką". W ubezpieczalni zgłosiłem, że aktualnie gdzieś mi się zapodział DW, żeby rozciągnąć to jakoś w czasie i tu mam pytanie. Czy jeśli udam się do WK, zgłoszę zgubienie dowodu i od razu zrobię darowiznę moich 50% auta na Ojca, nowy dowód jaki otrzymam będzie wystawiony tylko na Tatę, czy będą tam adnotacje, że współwłaściciel został wykreślony? Jak z badaniem technicznym, można uzyskać jakiś duplikat?
Pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc w tej niefortunnej sytuacji. Młodym zawsze wiatr w oczy.
yeloneck
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 02 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.5D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Lip 2014, 18:21

yeloneck napisał(a):Jak z badaniem technicznym, można uzyskać jakiś duplikat?
Nie ma najmniejszego problemu.Jezeli samochód ma aktualne BT to musisz udać sie na SKP gdzie ostatnio był robiony przegląd techniczny i dostaniesz duplikat z OBT... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

13 Lip 2014, 07:57

Skoro auto kupione "jakiś czas temu" to pewno 30 dni od zakupu minęło. Przed tym czasem można by wypowiedzieć tą umowę i zawrzeć w innej, bardziej korzystnej firmie.
Twoja propozycja z darowizną na ojca sprawdziłaby się, ale celowe zgubienie dowodu darowałbym sobie, to zbędna formalność (powiedzą że chcą umowę kupna-sprzedaży i co wtedy?). Oczywiście zniżki wtedy na twoją osobę nie leciałyby, więc przy kolejnym samochodzie również płaciłbyś zapewne powyżej tysiaka za OC. Po wykonaniu darowizny. w dowodzie pozostałby tylko tata, choć i tak lepiej jakbyś był zgłoszony potem jako kierowca - użytkownik tego samochodu. W razie jakiegoś wypadku, kolizji ubezpieczyciel mógłby żądać dopłaty do składki gdy jesteś osobą mającą mniej niż 25 lat (a np. w Link4 oficjalnie 2000zł udziału własnego przy wypłacie odszkodowania). Dodatkowo za czas, gdy jesteś w dowodzie, ubezpieczyciel może żądać dopłaty, potem dopiero będzie przeliczona składka tylko na tatę.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

13 Lip 2014, 15:05

Longhorn napisał(a):Skoro auto kupione "jakiś czas temu" to pewno 30 dni od zakupu minęło. Przed tym czasem można by wypowiedzieć tą umowę i zawrzeć w innej, bardziej korzystnej firmie.

Obecnie OC można wypowiedzieć w każdej chwili i zmienić ubezpieczyciela. A skoro ta śmieszna firma robi takie problemy, to poprostu napisz wypowiedzenie i im wyślij. Dodam, że wypowiedzenie liczy się od daty stempla pocztowego, od daty nadania faksu itd. Nie tak jak było kiedyś, że liczyła się data, kiedy wypowiedzenie dotarło do ubezpieczyciela. A załączniku napisz, dlaczego rezygnujesz z tego śmiesznego ubezpieczyciela.
A zabawa z DR to szkoda czasu i roboty.
Napisz też na forum, co to za firma tak kombinuje, żeby nie mieć klientów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2014, 19:29

Niestety faktycznie minęło więcej czasu, niż te 30 ustawowych dni, na wypowiedzenie umowy. Trochę pluję sobie w brodę, gdyż całkowicie o tym zapomniałem. Firma o której mówię to "Proama". Ceny mają fajne, ale nie spodziewałem się takiego kombinowania, że niby liczą składkę dla osoby, która ma zniżek najmniej.
yeloneck
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 02 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.5D
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001

14 Lip 2014, 19:30

Nie dziwne, proama to jedne z największych krętaczy na rynku ubezpieczeń. Wystarczy wpisać w google: proama opinie i poczytać opinii niezadowolonych.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...
    Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
    Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...

14 Lip 2014, 21:05

yeloneck napisał(a):Niestety faktycznie minęło więcej czasu, niż te 30 ustawowych dni, na wypowiedzenie umowy.

Raz jeszcze napiszę - obecnie nie ma już żadnych ustawowych 30 dni na wybór ubezpieczyciela po zakupie samochodu. Umowę OC można wypowiedzieć zarówno po 10 dniach jak i po 80 dniach, czy nawet po pół roku. Czyli w każdej chwili. Piszesz wypowiedzenie umowy OC i zawierasz nową, u innego ubezpieczyciela.
Umowę można wypowiedzieć jak się nie mylę zgodnie z art.31 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Ale czy to art. 31 to musisz sobie to zprawdzić, bo nie pamiętam dokładnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000