Problem z ubezpieczeniem

15 Paź 2009, 21:53

Witam
Zakupiłem samochód 30 sierpnia, a dwa dni później byłem zarejestrować samochód. Dopiero dzisiaj odebrałem dowód rejestracyjny, i jednocześnie dowiedziałem się że nie mam przepisanej polisy ubezpieczeniowej. Miałem na to 30 dni, więc jest już dawno po czasie:p Czy wiąże się to z jakąś karą? Czytałem na forum że jest to związane z tym że będę musiał zawrzeć umowę z ubezpieczalnią w której jest obecnie ubezpieczony samochód.
Kolejną sprawą jest to że w polisie napisane jest że okres ubezpieczenia jest od 26.05.2009 do 26.05.2010 r. jednak została opłacona tylko pierwsza rata w wysokości 153 zł. Czy mogę po prostu opłacić drugą ratę, i mieć wszystko z głowy?
Mam jeszcze jedno pytanie na które nikt nie potrafi mi odpowiedzieć. Mianowicie poprzedni właściciel kupił samochód w maju 2009 r, jednak nie był wpisany w dowód rejestracyjny. Oczywiście posiadał umowę kupna i sprzedaży, opłacił też ten podatek 2 procentowy (nie wiem jak on się nazywa:)) i nawet zawarł ubezpieczenie oc tego samochodu. I moje pytanie brzmi. Jak to możliwe że nie będąc wpisanym w dowód rejestracyjny opłacił ubezpieczenie tego samochodu? Czy ja mogę na podobnej zasadzie zrobić np z ojcem? Tzn nie jest on wpisany w dowód rejestracyjny jako współwłaściciel ale czy może mi on opłacić ubezpieczenie?
Z góry dzięki za informacje
Pozdrawiam
pimpek13
Nowicjusz

Miejscowość: cze-wa

16 Paź 2009, 10:02

1. przepisanie umowy w 30 dni dotyczy sytuacji gdybyś chciał zmienić firmę na inną niż ta, w której obecnie jest wykupione OC. W tej sytuacji zostajesz w firmie w której masz OC do końca trwania tej polisy - możesz ją wypowiedzieć najpóźniej na 1 dzień przed jej końcem.

2. płacisz drugą ratę ale powinieneś też pójść wcześniej do ubezpieczyciela, żeby zmienił umowę na Ciebie - przy okazji przeliczą Ci składki wg Twoich zniżek

3. opłacił OC ponieważ miał umowę kupna dzięki temu był właścicielem pojazdu i miał obowiązek posiadać do tego OC. Dowód rejestracyjny nie jest warunkiem zawarcia OC tylko umowa.

4. ojciec może być współwłaścicielem jak będzie razem z Tobą właścicielem samochodu czyli musisz mu darować lub sprzedać część lub spiszecie umowę na użytkowanie i wtedy w allianz możesz korzystać z jego zniżek

tu możesz pobrać umowę darowizny
[link wygasł]

tu możesz pobrać umowę kupna sprzedaży
[link wygasł]

Pamiętaj, że powinieneś opłacić 2% podatku jeżeli wartość samochodu przekracza 1000 zł tu możesz wypełnić i wydrukować druk pcc-3. Masz na to 14 dni od daty zakupu.
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Lis 2009, 18:51

Mogę sprzedać ten samochód o którym mowa wyżej, mimo iż nie jestem wpisany w polsie ubezpieczeniowej? Czy osoba której sprzedam będzie mogła zawrzeć umowę kupna OC mimo iż nie będzie wpisana w dowód rejestracyjny?
pimpek13
Nowicjusz

Miejscowość: cze-wa

17 Lis 2009, 09:57

możesz sprzedać, musisz przekazać wszystkie oryginalne umowy kupna od osoby, która jest w dowodzie rejestracyjnym do Ciebie.

Wraz z umową przekazujesz OC, które dotyczy ubezpieczenia na pojazd

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...
    7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...