Przerejestrowanie autka.

16 Lis 2009, 00:39

Kupiłam dzisiaj samochód. Mam umowe pomiedzy mna a Panem A., ale Pan A. nie jest właścicielem auta, ale mam też umowe pomiędzy nim a Panem B. Tylko, że Pan A, nie zarejestrował samochodu, tylko jeżdził bez dowodu na siebie. Ja chce go jak najszybciej zarejestrować i teraz moje pytanie, czy ten stary właściciel musi go najpierw wyrejestrowac czy wystarczy, że ja go zarejestruje na podstawie tej umowy?
Lolli
Nowicjusz

Miejscowość: w-wa

16 Lis 2009, 08:20

1. co to znaczy, że jeździł bez dowodu? dowód zaginął?

2. jeżeli jest dowód rejestracyjny i masz umowy między tym co w dowodzie a kimś i kimś i Tobą to rejestrujesz na siebie.
Ten co w dowodzie nie musi zgłaszać sprzedaży.

Gdyby się okazało, że nie masz dowodu rejestracyjnego bo np. zginął to ten co jest w dowodzie musi zgłosić sprzedaż a Ty występujesz do urzędu komunikacji o zaświadczenie o danych, z którym idziesz do rejestracji

Nie zapomnij wypełnić i wysłać do urzędu skarbowego PCC-3 i zapłacić 2% podatku
tu możesz sobie wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Lis 2009, 08:31

Jeździł bez dowodu, zarejestrowanego na niego, kupił auto i nie zgłosił do wydziału komunikacji tego, liczac na szcescie, że policja go nie złapie. Strasznie mnie Pan pocieszył, ze ten właściciel nie musi isc go wyrejestrowywać. Mam umowy 2, jak juz pisałam, między mna a Panem A, a Panem A i Panem B, w sumie moznaby go nazwać pośrednikiem. Mam dowód rejestracyjny z ważnym przeglądem, i OC. A podatek płacimy od jakiej kwoty samochodu? Bo mój to drogi nie był;p
Lolli
Nowicjusz

16 Lis 2009, 09:25

podatek płacimy od wartości rynkowej czyli jeżeli cena na umowie jest zbliżona do ceny takiego samochodu na rynku to płacimy wg ceny na umowie.
Podatek dotyczy pojazdów o wartości powyżej 1000 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Lis 2009, 09:55

Bardzo dziękuje, za pomoc.
Pozdrawiam
Lolli
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...