Umowa kupna sprzedaży a rejestracja i OC

14 Mar 2011, 14:16

Jak w temacie tylko chodzi mi oto że bym kupił samochód i na umowie kupna-sprzedaży by widniały moje dane to muszę rejestrować na siebie i OC czy mogę zarejestrować na kogoś z rodziny i OC na niego?
przemas9302
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

14 Mar 2011, 22:29

przemas9302 napisał(a):i na umowie kupna-sprzedaży by widniały moje dane to muszę rejestrować na siebie i OC

Tak....
przemas9302 napisał(a): czy mogę zarejestrować na kogoś z rodziny i OC na niego?

Nie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Mar 2011, 07:53

że w ogóle zrozumiałeś o co mu chodzi....
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

15 Mar 2011, 08:38

mstrucz napisał(a):że w ogóle zrozumiałeś o co mu chodzi....

Myślę ze tak .......W sumie masło maslane ale jak sie trochę poduma to mozna to przetrawić... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

15 Mar 2011, 10:36

Żebyś mógł na kogoś innego zarejestrować to musisz mu sprzedać lub darować kupiony na siebie samochód.

tu możesz pobrać umowę kupna i darowizny
[link wygasł]

Ten co od Ciebie kupi będzie musiał zapłacić 2% podatku jeśli auto jest warte więcej niż 1000 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

18 Mar 2011, 20:39

Dzięki za odpowiedzi to będe musiał jak coś jechać z osobą na którą będzie OC i rejestracja Darek ja kupuje nie sprzedaje i to wiem niestety taki kraj za wszystko płać.
przemas9302
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...

06 Gru 2013, 05:27

Jeżeli Ty kupujesz samochód to i umowa musi być na Ciebie,Chyba że chcesz zrobić prezent i kupujesz ty ,ale umowa kupna jest na kogoś obd arowanego. nie muszę tego pisać że taka umowa musi zawierać dane tej innej osoby.OC wówczas wykupujesz na niego.Myślę że takiej informacji oczekiwałeś.
.
Jerzy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 06 1964
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Galaxy III
Silnik: 2.0 TDI/140 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

06 Gru 2013, 09:48

A mnie się wydaje, że koledze chodzi o to, żeby kupić samochód i nie płacić wysokich składek za OC - zapewne kolega jest młody i OC obliczą mu jak z kosmosu. No i zapewne chce się "podpiąć" z OC pod kogoś, kto ma zniżki.
A ja sam jestem ciekaw, jak to jest teraz z tym OC - jak ktoś dopiero co zrobił prawko, chce kupić samochód, to co ma zrobić, żeby nie płacić kosmicznego OC? Nadal jest coś takiego, że jak np. weźmie się kogoś z rodziny, np. ojca, matkę, brata, siostrę to jak się "podepnie" pod jego OC ( robiąc go jako współwłaściciela ), bo oni mają np. 60% zniżek, to płaci się mniejsze OC plus zbiera się % za bezszkodowość?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000