[Megane I phII] Problem z wrzuceniem biegu po wstecznym

16 Lut 2020, 12:26

Witam serdecznie forumowiczów. Od wczoraj jestem posiadaczem Megane Classic 1.8 LPG. :)

Wszystko byłoby super gdyby nie jeden fakt - auto kupione z wadą, lecz nie wiem gdzie dokładnie szukać problemu. Otóż po wrzuceniu biegu wstecznego i po przestawieniu potem go na bieg neutralny i z chęcią wrzucenia innego biegu, żaden bieg nie wchodzi. Nie jest to za każdym razem, raz jest, a raz nie. Czasem da się wrzucić 5. Jak auto poruszy się (nawet na wyłączonym) to czasem lewarek załapuje i wchodzi dowolny bieg. Gdyby nie wsteczny, to wszystkie biegi pracują idealnie. Niezależnie czy wszystko na uruchomionym silniku czy na wyłączonym, tak samo niezależnie czy ze sprzęgłem czy bez. Podczas jazdy zauważyłem też, że lewarek się cofa, ja przyspieszam, a lewarek trochę się przesuwa w stronę tyłu auta.

Czy to wina jakiejś sprężynki (tak mówił niby poprzedni właściciel...) czy może poduszki w kształcie lizaka czy czegoś zupełnie innego?

Pozdrawiam wszystkich!
Pielęgniarz
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

16 Lut 2020, 12:49

Pielęgniarz napisał(a):Niezależnie czy wszystko na uruchomionym silniku czy na wyłączonym, tak samo niezależnie czy ze sprzęgłem czy bez.
Wygląda to na problem w samym mechanizmie od zmiany biegów który jest poza skrzynią. Warto by było zajrzeć do niego najpierw od strony lewarka i sprawdzić czy nie ma żadnych luzów. Często siadają elementy plastikowe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lut 2020, 10:20

// Problem rozwiązano. Teraz nie mógł wejść żaden inny bieg oprócz 5. Przypadek znany ze skrzyń Renault. Chwilowym rozwiązaniem jest przez wlew oleju cofnięcie wsadzenie śrubokręta.
Pielęgniarz
Nowicjusz

20 Lut 2020, 14:49

A jednak nie rozwiązano problemu. Teraz nie wchodzi żaden bieg. Wymieniłem sprężynkę na wodziku, nowy olej, a problem pozostał. Powiem więcej, nie wchodzą biegi, a przez chwilę były tylko 1 i 2. Zauważyłem też, że metalowa kuleczka nie wyskakuje za sprężynką.

Naprawa, jeśli tak to co zrobić czy wymiana skrzyni?
Pielęgniarz
Nowicjusz

05 Mar 2020, 10:24

Pielęgniarz napisał(a): Zauważyłem też, że metalowa kuleczka nie wyskakuje za sprężynką.
To może trzeba wymienić wybierak skrzyni biegów i to pomoże, są do tego zestawy naprawcze. Być może coś tam się zaciera i przez to nie odskakuje tak jak powinno.
Zerknij sobie na ten zestaw [link do oferty na Allegro wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...