Problem z zamkiem centralnym Ford Focus 1999

28 Lip 2009, 18:49

Witam mam problem z zamkiem centralnym nie działa na pilota w Fordzie Fokus 1999 rok .
Baterię wymieniłam i nic ,dalej nie działa. Gdzie mam szukać przyczyny tej usterki?
Proszę o pomoc.Może trzeba rozkodować kuczyk ,jak to zrobić może ktoś wie?
nela
Nowicjusz

Miejscowość: polska
  • 28 Lip 2009, 20:46

Na żadne drzwi nie działa? Popadały siłowniki - częsta przypadłość Focusa - koszt 1 nowego siłownika to coś koło 480 zł :P
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

29 Lip 2009, 13:05

Najpierw sprawdz,czy na centralce jest zasilanie - plus i masa.Jak jest,to wypnij wtyczkę z przewodami z centralki i podaj masę i plus na przewody z siłowników - sprawdzisz,czy siłowniki są dobre.Jak są dobre,to najprawdopodobniej padł moduł pilota,albo sam pilot.To,że dioda świeci w pilocie,nie oznacza wcale tego,że jest on dobry.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Mar 2013, 15:22

Kubuch napisał(a):Na żadne drzwi nie działa? Popadały siłowniki - częsta przypadłość Focusa - koszt 1 nowego siłownika to coś koło 480 zł :P

U mnie w Fordzie Focus 1.8 TDDI 1999r wystarczyło odciąć kabel od <siłownika?wkładki?> i wszystko działa dalej... opisze dokładniej miałem problem z zamykaniem drzwi z pilota, kluczykiem zamykało wszystko ok a pilotem tylko szło otworzyć czasem :) Objawiało sie to tak ze gdy zamykałem kluczykiem drzwi od strony pasożyta zamykały sie tylko te drzwi a gdy zamykałem od kierowcy zamykały sie wszyskie wiedz rozebrałem drzwi <prawe> musiałem wyjąć airbaga i zanim jest wiązka idąca do zamka rozciąłem czarny kabel <rozłączyłem> i działał wszystko do dzis. Zajęło mi to kolo godzinki a nie tak jak kolega pisze 480zł.Mi to pomogło ale czy innym to nie wiem :) Naj lepsze jest to ze elektryk mi powiedział jaki kabel mam rozciąć ale do dziś nie wiem do czego ten kabel szedł czy czujnik czy siłownik itp :piwo: ale działa i jest ok :) Pisze to po to bo być może komuś pomogę skoro mi to pomogło komuś napewno temat juz dawno zakończony ale sam szukałem wiedz moze ktoś znajdzie tego posta i mu pomoże.
    Krzysiekk2
    Obserwowany

Prawo jazdy: 04 01 2013
    Auto: Focus 1.8TDDI/ Audi a3 1.9 TDI
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

19 Mar 2013, 12:37

Być może jest to kwestia siłownika,koszt nowego faktycznie dosyć wysoki,ale niestety jak ktoś słusznie wspomniał powyżej: to częsta przypadłość Forda. U mnie było podobnie,z tym ze sama bateria w pilocie do wymiany,czyli naprawdę minimalne koszty.
    Turbopama
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
    Auto: BMW M3
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
      Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...