Problem z zawieszeniem - Skoda Fabia

26 Sie 2014, 17:57

Cześć.
Mam Skodę Fabię z 2002 roku. Auto nie jest wyjeżdżone (ok. 90 tys. km), ale nieco zaniedbane. Ostatnio męczą mnie dwie rzeczy.
Samochód strasznie słabo amortyzuje, tzn. mocno odczuwa się przejazd przez każdą nierówność, łaty na drodze itp., na większych wybojach wręcz "łupie", plastiki w środku brzęczą od takiej sztywnej jazdy. Niedawno wymieniłem tylne tuleje przedniego wahacza. Amortyzatory są raczej sprawne - przy naciśnięciu na tył samochodu auto płynnie wraca do wyjściowej pozycji bez skoków. Co może być przyczyną tej sztywności w czasie jazdy?
Drugi problem, być może nie w zawieszeniu. W czasie skrętu w lewo przy niskiej prędkości (parkowanie przodem, wyjazd z parkingu) słychać jakby strzał/trzask w okolicach prawego koła w momencie mocnego skrętu kierownicą.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
guniak
Obserwowany

Auto: nie mam

27 Sie 2014, 19:13

Witamy,
W związku z drugim opisywanym problemem proponujemy sprawdzić górne mocowanie amortyzatora i i sprężynę, która może być pęknięta i nie osadzać się prawidłowo w kielichu amortyzatora. Istnieje prawdopodobieństwo, że po wymianie ew. pękniętej sprężyny powróci elastyczność zawieszenia.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki