Problem ze spalinami OPEL ASTRA

12 Paź 2009, 14:25

Witam, od pewnego czasu mam problem ze spalinami. Otóż zauważłem ostatnio jak moja astra bardzo kopci... fakt nie na czarno jest to biały dym ale wydobywa się go dużo ... :/ jak myślicie co to może być PS> jeżdżę na LPG
Infernus_90
Początkujący

Miejscowość: Wawa
  • 12 Paź 2009, 17:32

Wykręć i zobacz jak wygląda korek wlewu oleju,czy jest na nim jasna maż,
    coś koloru kawa z mlekiem.
    Jeśli tak to uszczelka pod głowicą do wymiany,i zobacz czy ubywa płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym.
    piotr2273
    Aktywny

13 Paź 2009, 12:42

x2, duża ilość jasnego dymu świadczy o przedostawaniu się płynu chłodzącego. Najprościej sprawdzić poziom płynu chłodzącego, czy go czasem nie ubyło. Poza tym LPG też ma swój wkład w to, bo produktem spalania jest para wodna i też może trochę kopcić ale bez przesady. Powąchaj ten dymek i powiedz jak pachnie.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

13 Paź 2009, 20:58

Biała maź pod korkiem wlewu oleju nie świadczy o uszkodzonej uszczelce pod głowicą lecz o krótkich przebiegach auta w których temp. oleju była bardzo niska i z stąd ten osad.
    Jesli jest pęknięta uszczelka pod głowicą to:
    -albo olej się dostanie do płynu chłodzącego-wtedy w zbiorniczku wyrównawczym widać tłuste plamy.
    -nie koniecznie ubywający płyn świadczy o uszkodzonej uszczelce (a jak byś miał pękniętą nagrzewnice- też byś wymieniał uszczelke ) można to jedynie sprawdzić na miarce oleju- będzie go za dużo a olej będzie wodnisty.

Weź pod uwage,że są już niskie temp. i każte auto będzie wydzielało biały dymek z tłumika.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002