Problem ze sprzedażą auta

12 Maj 2011, 16:05

Witam:) Mam taka nieciekawa sytuacje... Otóz zarejestrowalem na siebie samochod i zaraz go sprzedalem znajomemu... On go kupil zeby miec czym po polach poszalec. Mam dowod tymczasowy a normalnego nie odebralem bo nie mam OC. I jak chcialem zglosic sprzedaz w wydziale komunikacji to sie okazalo ze nie moge go sprzedac z tymczasowym dowodem. I jesli teraz go ubezpiecze na jak najkrotszy okres, odbiore dowod, i zglosze sprzedaz to bedzie wszystko ok? Ten znajomy pewnie pozniej nie bedzie go oplacal ale po zgloszeniu to juz mi nic nie bedzie grozic chyba prawda??
Zeniu
Nowicjusz

Miejscowość: drawsko

12 Maj 2011, 17:40

Wiesz ze jak sprzedasz samochod, swiezo zarejstrowany to zaplacisz podatek? A jezeli ten twoj znajomy nie zamierza placic OC, to nie lepiej go po prostu wyrejstrowac, a jemu sprzedac go jako na czesci? Tak sie chyba da.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Maj 2011, 18:38

No wlasnie nie da sie wyrejestrowac.... Jak juz to kasacja musi byc....
Zeniu
Nowicjusz

Miejscowość: drawsko

12 Maj 2011, 22:32

Czimi napisał(a):Wiesz ze jak sprzedasz samochod, swiezo zarejstrowany to zaplacisz podatek?

Tylko w przypadku jak wykaze zysk...
Czimi napisał(a):to nie lepiej go po prostu wyrejstrowac, a jemu sprzedac go jako na czesci?

Nie wprowadzaj w błądZeniu, -nie ma czegos takiego jak sobie wyrejestrować samochód na własne zyczenie.Mozesz jedynie:
1/Sprzedac na umowe k/s w całosci...
2/Wyzłomowac...
a dopiero póznie wyrejestrowac...
Zeniu napisał(a):I jesli teraz go ubezpiecze na jak najkrotszy okres, odbiore dowod, i zglosze sprzedaz to bedzie wszystko ok?

Tylko tak mozesz zrobić.Nie widzę innego wyjścia...
Zeniu napisał(a):Ten znajomy pewnie pozniej nie bedzie go oplacal ale po zgloszeniu to juz mi nic nie bedzie grozic chyba prawda??

To juz nie twoja broszka...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...