Problem ze sprzęgłem, skrzynią?

29 Sty 2011, 12:58

spróbuj odpowietrzyć układ. jeśli nie pomoże to sprzęgło do wymiany. unikałbym tego samego.
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Sty 2011, 12:13

wlasnie sprawdzalem i nie widze miejsca do odpowietrzenia mam taki zestaw [link do Onet wygasł]
frilus 1 jak bys mogl rzuc okiem.
pozdro
wolsz
Nowicjusz

Miejscowość: flekkefjord

30 Sty 2011, 18:55

wolsz, masz układ starszego typu z tradycyjną łapą łożyska wyciskowego. poszukaj na forum, chyba jest możliwość regulacji takiego zestawu. odpowietrzenie odbywa się samoczynnie przez pompkę.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

30 Sty 2011, 21:26

cytuje ; chyba jest możliwość regulacji takiego zestawu. odpowietrzenie odbywa się samoczynnie przez pompkę. cyt. - powinno , ale niestety teoretycznie ,

trzeba znać metodę :wink: - u wiekszości "mechaników" nazywaną wymiana na nowy zestaw :evil:
Regulacji praktycznie nie ma .
Ale jak sprzegło ślizga to wina skończonej tarczy dokładnie spalonych okładzin :mrgreen:
lub pęknięcie sprężyny talerzowej docisku to raczej rzadki przypadek
pozostaje wymiana na nową - dla pewności wybrałbym innego producenta
; po demontażu ocenić czy nie ma zaoliwienia :!:
koło zamachowe masz jednomasowe , jakby było poluzowane to byś miał takie wibracje,
że bałbyś się silnik zapalić , więć to nie to, a że zmieniony uszczelniacz to dobrze
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Sty 2011, 23:12

… czyli, „sympatyku”, jak praktycznie można regulować i odpowietrzyć taki układ ? cenne – podziel się z kolegami tą metodą. Ślizg tarczy wcale nie oznacza jej spalenia, szybciej jej starcie. Z kolei pęknięte „słoneczko” docisku daje kompletny brak ciągu, a „wolsz” jakoś się kula. Zakładając że mocno przegrzał (kiepskiej jakości) sprzęgło, można teoretycznie czepić się osłabienia „słoneczka”, a więc zmniejszenie siły jego działania. Tak czy inaczej ma całość do wymiany. „wolsz”, jeśli jesteś w stanie, spróbuj na łapie zdystansować wysprzęglik (odsunąć go od bloku). Jeśli będzie poprawa tzn. że wysprzęglik się blokuje. Duszę, że „sympatyk” podzieli moje uwagi.
Pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

31 Sty 2011, 12:35

witam
tak jak wczesniej pisalem sprzeglo bierze na samej gorze czyli to tak jakby bylo za mocno podciagniete. pomke sprawdzalem nie zacina sie. czyli nie zostaje nic innego jak zajrzec glebiej w sobote sie zabieram za wyjecie skrzyni i oczywiscie dam znac.
ale metoda odpowietrzenia sprzegla oczywiscie by sie przydala- do kolegi "sympatyka"
pozdrawiam
wolsz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...

31 Sty 2011, 12:59

witam Koledzy ,pisze w skrócie ,jestem w pracy ...
im tarcza ciensza tym gorzej znosi temperaturę ,ale
jeśli przebieg nie taki duży dlatego podejrzewam przypalenie i slizganie odwrotu od tej sytuacji nie ma tylko wymiana przynajmniej ciernych okladzin - czesto praktycznie komplet
regulacji LR nie wprowadził nawet na pedale
odsunięcie wysprzeglika kol. Friluś rzeczywiście mogło by troche pomóc ale ?
trzeba by było rozwiercać otwory w łapie
miedzy nami mówiąc jesli ktoś sie uczył jezdzić :?: i przypalił sprzegło to wystarczyło
lub raz mocno sie zagrzebac lub holująć coś cięzkiego i mocno przygrzać sprzegło słabej jakości
można tego dokonac nawet w nowym aucie a tutaj sprzegło nie jest mocną stroną
nie podejrzewam tutaj raczej zapowietrzenia
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

31 Sty 2011, 15:15

a co z odpowietrzeniem ukladu bo wyczytalem ze nawet nie powinno sie zagladac a ja dolalem plynu sam nie wiem po co :?: a wyciekow nie ma

[ Dodano: 31 Styczeń 2011, 21:01 ]
koledzy jak myslicie czy wymienic razem ze sprzeglem ,pompe i wysprzeglik czy moglo byc to przyczyna zuzycia sprzegla? powoli oswajam sie z mysla ze wyciagniecie skrzyni mnie nie ominie :wink:
pozdrowionka
wolsz
Nowicjusz

09 Lut 2011, 21:02

Kolego Wolsz i jak wyciągnąłeś już skrzynię, dużo jest dłubanki przy tym, czy da się ją wyjąć bez reduktora, na forach są zdania podzielone. Pytam bo mnie też to czeka tylko na razie z czasem mam cholernie krucho. :wink:
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

10 Lut 2011, 14:36

witam dam znac jak wyjme bo dzisiaj dostalem czesci. zamowilem cale sprzeglo bo w miedzyczasie nieco sie wyjasnilo bowiem ktoregos dnia gdy wyjezdrzalem z garazu cos strzelilo i pedal sprzegla wpadl do podlogi biegi wchodza ale auto nie jedzie a dzwignia sprzegla wychodzaca ze skrzyni nie cofnela sie i nie mozna jej ruszyc.
Na co stawiacie koledzy :?: ja dam znac jak rozbiore pozdrawiam
wolsz
Nowicjusz

10 Lut 2011, 17:47

... padł ci docisk. skrzyni biegów nie da się wyjąć bez zdjęcia IRD (tak przynajmniej jest w silniku Td4), dla wygody na wstępie warto wypiąć kołyskę-sanki.
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

10 Lut 2011, 20:48

witam
HUBI napisał(a):czy da się ją wyjąć bez reduktora, na forach są zdania podzielone.

przy td 2.0 Rovera powinno się obejść, tylko trzeba dobry zestaw kluczy i zgrabne palce :mrgreen:

ps. stawiam na tarczę - stop :!: nie czytałem ostatniego postu kolegi Wolsza :oops:
teraz inaczej pękła sprężyna talerzowa, lub jej drut czyli docisk out biegi wchodzą bo nie kręci wałkiem sprzegłowym -brak napędu :mrgreen: stop maszyna
zatarcie nie ,
Ostatnio edytowany przez sympatyk 10 Lut 2011, 22:09, edytowano w sumie 2 razy
sympatyk
Zaawansowany

10 Lut 2011, 21:14

wolsz napisał(a): dzwignia sprzegla wychodzaca ze skrzyni nie cofnela sie i nie mozna jej ruszyc.

Pomagałem robić coś takiego . Zatarła się , zapiekła się w tulejkach na amem oś tej dzwigni .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

12 Lut 2011, 19:11

gratulacje bonifacy strzal w dziesiatke dzwignia zapiekla sie na amen mozesz napisac jak to
zrobiliscie :?:
pozdro
wolsz
Nowicjusz

12 Lut 2011, 20:33

witam,
aż mi się nie chce wierzyć żeby tak nagle zapiekło ośkę dzwigni,
musiałoby sprzegło strasznie cięzko "chodzić" i Kolego Wolsz nie zwróciłeś na to uwagi
lub auto postało trochę ?
czy skrzynia wyjęta ? :?:
w niektórych autach przyciera się też łożysko wyciskowe na tuleji centrującej
ja tutaj przypuszałem tez incydent z widełkami, ale na razie ....
sympatyk
Zaawansowany