REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
toyman40 napisał(a):Więc rękojmia krótko mówiąc jest to odpowiedzialność sprzedawcy za samochód z CHWILI SPRZEDAŻY
toyman40 napisał(a):No chyba że Albercik Ty znasz jakąś inną definicję rękojmii to napisz i powiedz nam wszystkim co to jest ta rękojmia![]()
toyman40 napisał(a):Rękojmia nie pokrywa czegoś takiego jak naturalne zużycie a gwarancja ma swoje określone warunki i może to pokrywać.
MotoAlbercik napisał(a):ak sprawa trafi do sądu, to sąd będzie się opierał na tym co powiedział pan Darek na YouTube
MotoAlbercik napisał(a):Dla sprostowania błędnych informacji - reklamacja producenta jest dobrowolna, rękojmia obowiązkowa. Rękojmia to nie jest odpowiedzialność sprzedawcy w chwili wydania towaru. Rękojmia trwa od chwili nabycia towaru przez 2 lata
MotoAlbercik napisał(a):Naturalnemu zużycia w samochodzie podlega np. klocki hamulcowe, układ wydechowy, opony itd itd.
toyman40 napisał(a):no chyba że się czepiasz tego że w chwili wydania a w chwili nabycia, bo wydanie może być inne jak nabycie, z reguły nabycie=wydanie.
toyman40 napisał(a):Chodziło o to żebyś wysłuchał co to jest rękojmia
MotoAlbercik napisał(a):Nie muszę słuchać tego co gadają na YouTube. Dla mnie ważniejsze są ustawy
MotoAlbercik napisał(a): Nie wywracaj kota ogonem - wprowadziłeś w błąd, ja sprostowałem i już.
toyman40 napisał(a):napisałem że rękojmia to jest to na co się umawiam z kupującym na dzień sprzedaży
oczywiście rękojmia działa przez 2 lata, można ją wyłączyć jeżeli sprzedaję firma handlująca->firma handlująca
toyman40 napisał(a):Jeżeli umawiam się z klientem że auto jest takie i takie , tj. ma do wymiany dwumas, ma turbo które trochę puszcza olej, To Ten klient nie ma prawa do mniej przyjść za 2 miesiące i rościć żeby mu naprawić turbo czy wymienić dwumas.
Jeżeli coś mu wyjdzie o czym nie było powiedziane w przeciągu tego czasu i o tym nikt nie wiedział to wtedy to oczywiście działa.
toyman40 napisał(a):ALE jeszcze jest pytanie jedno czy usterka to jest usterka ukryta czy usterka spowodowana niewłaściwym użytkowaniem samochodu przez właściciela.
MotoAlbercik napisał(a):Kolejne wprowadzenie w błąd przez ciebie, to twierdzenie, że rękojmię można wyłączyć, jeżeli sprzedaje firma handlująca. Bzdura![]()
MotoAlbercik napisał(a):A więc nie jest to odpowiedzialność sprzedawcy jak napisałeś to, na co się umawiasz z kupującym, tylko to, co jest napisane w umowie.
MotoAlbercik napisał(a):Wyłączyć można gwarancję - żaden przepis nie nakazuje sprzedawcy czy producentowi dawać gwarancję na towar. Dlatego jest właśnie rękojmia.
MotoAlbercik napisał(a):Tutaj jest pewna nieścisłość - jeżeli to, o czym piszesz, jest zapisane w umowie, to tak - wtedy kupujący nie ma podstaw by rościć sobie jakieś zadośćuczynienie, ponieważ wiedział o tej wadzie towaru i się zgodził kupić towar z tą wadą. Ale jeżeli tylko mu o tym powiedziałeś, a nie zapisałeś w umowie, to twój błąd.
toyman40 napisał(a):ludzie mają lewe ręce i przyjdzie czas że żarówka się w domu spali i będzie dzwonił po serwis, i reklamację żarówki bo jak nie to idzie do sądu.
toyman40 napisał(a):a zdarzały mi się naprawdę tylko jakieś bzdury typu po 3 dniach akumulator komuś padł...no sorry..ludzie wstydzili by się..
MotoAlbercik napisał(a):A dlaczego mieli by się wstydzićMają prawo do reklamacji/rękojmi. Po 3 dniach jak aku padnie, to albo sprzedałeś auto z uszkodzonym aku, albo uszkodzonym altkiem.
MotoAlbercik napisał(a):Sprzedajesz auto w którym kapie olej ze skrzyni? Nawet jak to jest w umowie, to sie musisz modlić, żeby ta skrzynia wytrzymała okres rękojmi. Bo jak nie, i się zatrze, to znaczy, że była uszkodzona w dniu sprzedazy. Mądry przepis?
bonifacy napisał(a):Widzę że auta na dzień dzisiejszy są traktowane jako bezobsługowe
bonifacy napisał(a):Nie było potrzeby diagnostyki to było ok . Kowalski kupił a i się postarał o program dla swojego ego , podłączył i cyk .....problemKto winien ? Sprzedawca , fabryka ?